Megvan a céldátum is, meddig támogatja a Microsoft a Windows 10-et
Fotó: Shutterstock

Nemcsak biztonsági frissítések érkezhetnek a Windows 10-re

Úgy tűnik, a jövőben is érkezhetnek ráncfelvarrások a kivonulóban lévő Windows 10-es rendszerekhez: jelenleg is tesztel két új funkciót a Microsoft. Azonban ami késik, nem múlik: hamarosan megszűnik a 21H2-es rendszer támogatása, és marad a 22H2.


Újabb fejlesztések érkezhetnek a Windows 10-hez

Jelen állás szerint 2025 októberéig fogja támogatni a Microsoft a 2015-ben debütált operációs rendszerét, a Windows 10-et. Az utolsó változata pedig már megjelent 22H2-es jelzéssel. Biztonsági frissítések tehát az említett dátumig biztosan érkeznek a rendszerhez, azonban úgy tűnik, új funkciókról sem kell egyelőre lemondania azoknak, akik még nem váltanak a Windows 11-re.

A Windows 10 frissen közzétett, előzetes fejlesztői kiadása két újdonságot tartogat a funkciók tekintetében. Továbbá a Microsoft is megerősítette, kisebb újdonságok a jövőben is előfordulhatnak a 10-es rendszernél – írja a gHacks.

Az újdonságok egyike a tálcán lévő keresés funkciót fejleszti: a jövőben a tálca felső és oldalsó pozícióiban is működni fog. A másik fejlesztés pedig az értesítéseket érinti. A későbbiekben egyszerre egy normál mellé három magas besorolású értesítés is megjeleníthető lesz egyidejűleg a jobb alsó sarokban.

A HVG megjegyzi, hamarosan megszűnik a Windows 10 21H2-es verziójának a támogatása: június 13. után biztonsági javításokat sem fog kapni. A legújabb, 22H2 számozású variánst kényszerítetten telepíti a Microsoft, de egyes számítógépek – melyeken le van tiltva mindenféle frissítés, vagy rendszergazdai beavatkozás kell azokhoz – nem tudják elvégezni azt.

Már nem kapható

Egyébként január 31-én lehetett utoljára megvásárolni a Windows 10 letöltést a program honlapjáról. A rendszerhez a továbbiakban csak más webáruházak korábban felhalmozott készleteiből, valamint a továbbértékesített licencekből lehet hozzájutni. Viszont, ha ezek elfogynak, teljesen el fog tűnni a legális piacról a Windows 10.

A Microsoft január elejétől különösen törekszik rá, hogy a Windows 11 felé terelje az embereket. Ez a döntésük is ezt a célt szolgálja. Ha elfogynak a licencek, akkor nem marad más legális lehetősége a Windowsra vágyó új gépeket építőknek, mint a legújabb rendszer megvásárlása.

Letiltotta a Microsoft az Explorert is

Úgy tűnik a cég sorra engedi el a régebbi, de korábban jól bevált fejlesztéseit. Például a Microsoft Internet Explorer 1995-ben indult, de néhányszor átnevezték az évek alatt. Tavaly óta nem kapott biztonsági frissítéseket, azonban használható volt a Windows 10-es gépeken. Sőt, a Lansweeper egyik 2022-es jelentése szerint az említett operációs rendszerrel futó eszközök 47 százalékán kellett volna frissíteni a Microsoft Edge-re az előző nyáron, ami több millió, elsősorban irodai PC-t jelent.

A Microsoft januárban egy frissítéssel végleg letiltotta az Internet Explorer 11 asztali változatának funkcionalitását a Windows 10 Home, Pro, Enterprise, Edu és IoT rendszereken. Már hiába nyitják meg a felhasználók az alkalmazás ikonját, nem fog működni.

Igaz, van néhány nagyon kivételes eset, amikor továbbra is futhat a program. A Windows 10 China Government Edition és a Microsoft Long-Term Service Channel for Windows 10 a jövőben is támogatják a böngészőt. Emellett a Windows Serverből és a Windows 10 LTSC-ből egy darabig nem purgálják ki.

The Conversation

Ne hagyd ki!