Sorra mondhatunk búcsút a korábbi Windows operációs rendszereknek
Fotó: Shutterstock

Megszűnik egy népszerű Windows értékesítése

Napokon belül megszünteti a Windows 10 értékesítését a Microsoft. Azt követően csak a 11-es rendszert fogják letölthető formában árulni. Emellett nem kap többé frissítést a program két régebbi verziója.


Lassan elköszönhetünk a Windows 10-től is

A Microsoft tájékoztatása szerint január 31-én lehet utoljára megvásárolni a Windows 10 letöltést az operációs rendszer honlapjáról. A döntés a Home és a Pro kiadásokra egyaránt vonatkozik. Azonban a korábban értékesített példányokhoz továbbra is biztosít (egészen 2025 október 14-ig) frissítéseket a vállalat.

A PCFórum feltételezi, hogy a 10-es rendszerhez hozzá lehet jutni február után is más webáruházak korábban felhalmozott készleteiből, valamint a továbbértékesített licencekből. Viszont ha ezek elfogynak, teljesen el fog tűnni a legális piacról a Windows 10.

A Microsoft január elejétől különösen törekszik rá, hogy a Windows 11 felé terelje az embereket. A mostani döntésük is ezt a célt szolgálja. Ha pedig elfogynak a licencek, akkor nem is marad más legális lehetősége a Windowsra vágyó új gépeket építőknek, mint a legújabb rendszer megvásárlása. Emiatt szinte biztosan fel fog pörögni a Windows 11 értékesítése az idén.

Többé különösebben nem érdekli a Microsoftot a Windows 7 és 8.1

Emellett január 10-zel beszűntette a 2009-ben indult Windows 7-es és 2013-ban startoló 8.1-es operációs rendszerek támogatását is a Microsoft. Az elmúlt években meglepően sokan - főképpen cégek - használták a rendszereket, ezért kaphattak frissítéseket ilyen sokáig.

A Windows 7 és 8.1 továbbra is működni fognak a számítógépeken. Viszont a vállalat a továbbiakban nem biztosít hozzájuk technikai támogatást bármilyen probléma esetén, szoftver- és biztonsági frissítéseket, valamint javításokat. Ezért sokkal nagyobb veszélynek lehetnek kitéve például a vírusokkal és a rosszindulatú programokkal szemben.

Lassul a Windows 10 fejlesztése

Az ősszel pedig azt jelentette be a Microsoft, hogy onnantól csupán évente egyszer fog a verziószámát megváltoztató óriásfrissítést kapni a Windows 10. Emiatt a verziók életciklusa hosszabb lehet a korábban tapasztaltnál.

Emellett a 10-es 2021 tavaszán kiadott 21H1-es változatához (May 2021 Update néven is ismert) december 13-án érkezett utoljára biztonsági frissítés. A Windows rendszerű számítógépek nagyjából negyedét érintheti a változás, hiszen az AdDuplex júniusi adatai szerint ezen gépek 23,9 százalékán ez fut.

A Microsoft automatikusan frissítette a felhasználóit a 21H2 jelzésű utódra, azonban tömegek lehetnek, akiknél valamiért nem települt a frissítés. Ők a Windows 10 letöltési oldalán lévő segédprogrammal oldhatják meg az aktuális főverzió telepítését.

A számítógépen futó Windows 10 verziójára a Gépház alkalmazás RendszerNévjegy oldalán lehet rákeresni a Windows-specifikációk bekezdésben.

Ne hagyd ki!