Fontos változások a Windows 10-es, 8.1-es és 7-es rendszereknél
Fotó: Shutterstock

Régebbi Windowst használsz? Erre készülhetsz

Nem kap többé frissítést két régi, de népszerű Windows operációs rendszer. Emellett ritkábban érkezhetnek jelentősebb fejlesztések a Windows 10-re is.


Többé különösebben nem érdekeli a Microsoftot a Windows 7 és 8.1

Január 10-zel beszűntette a 2009-ben indult Windows 7-es és 2013-ban startoló 8.1-es operációs rendszerek támogatását a fejlesztőjük, a Microsoft. Az Ars Technica megjegyzi, hogy az elmúlt években is meglepően sokan - főképpen cégek - használták a rendszereket, ezért kaphattak frissítéseket ilyen sokáig.

A döntés mögött állhat, hogy a redmondi vállalat a továbbiakban a sokkal korszerűbb megoldásokat nyújtó rendszereire, például a legújabb 11-esre kíván fókuszálni. Emellett dolgoznak a következő nagy frissítésükön, a Windows 12-n is.

A Windows 7 és 8.1 továbbra is működni fognak a számítógépeken. Viszont a Microsoft a továbbiakban nem biztosít hozzájuk technikai támogatást bármilyen probléma esetén, szoftver- és biztonsági frissítéseket, valamint javításokat. Ezért sokkal nagyobb veszélynek lehetnek kitéve például a vírusokkal és a rosszindulatú programokkal szemben.

Lassul a Windows 10 fejlesztése

Az ősszel pedig azt jelentette be a Microsoft, hogy onnantól csupán évente egyszer fog a verziószámát megváltoztató óriásfrissítést kapni a Windows 10. Emiatt a verziók életciklusa hosszabb lehet a korábban tapasztaltnál.

Emellett a 10-es 2021 tavaszán kiadott 21H1-es változatához (May 2021 Update néven is ismert) december 13-án érkezett utoljára biztonsági frissítés. A Windows rendszerű számítógépek nagyjából negyedét érintheti a változás, hiszen az AdDuplex júniusi adatai szerint ezen gépek 23,9 százalékán ez fut.

A Microsoft automatikusan frissítette a felhasználóit a 21H2 jelzésű utódjára, azonban tömegek lehetnek, akiknél valamiért nem települt a frissítés. Ők a Windows 10 letöltési oldalán lévő segédprogrammal oldhatják meg az aktuális főverzió telepítését.

A számítógépen futó Windows 10 verziójára a Gépház alkalmazás Rendszer Névjegy oldalán lehet rákeresni a Windows-specifikációk bekezdésben.

Ne hagyd ki!