Tehermentesítené a magánegészségügy az államit
Fotó: Shutterstock

Öt javaslat, ami felforgathatja a magyar egészségügyet

A magánegészségügyben is elfogadhatóvá tenné a társadalombiztosítási (tb) kártyát a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete. Ezért szektorsemleges finanszírozás bevezetését javasolja az egyesület új elnöke.


Megreformálnák az egészségügyet a magánszolgáltatók

Fordulóponthoz érkezett a szektor, dinamikusan nő az igény a magánellátás iránt. A két Covid-év után a magánegészségügy a közellátást több szinten kiegészítő, megkerülhetetlen tényező lett. (…) Közös érdekünk a fenntartható és hosszú távon finanszírozható állami rendszer kialakítása

– fogalmazott Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója.

Tehát megreformálnák az egészségügyet a magánszolgáltatók, ezért a szakember egy ötpontos tervezetet mutatott be sajtótájékoztatóján.

A javaslatok

  1. Az egyesület javaslatainak az első pontja az, hogy a társadalombiztosító ugyanazt az összeget térítse meg a magánszolgáltatónak, amit az államinak. A drágábban kínált többletszolgáltatásoknak pedig csak a többletköltsége háruljon a páciensre. Azokban az esetekben pedig, amikor a tb-kártya nem elfogadható, a co-payment rendszerben helyettesítő megoldásokat tennének elérhetővé, például a vállalati finanszírozást vagy kiegészítő az egészségbiztosítást.
  2. Kiemelt figyelmet fordítanának a prevencióra is. A magánszektor jelenleg több tízezer szűrővizsgálatot végez évente, a munkát összehangolnák az állami szűrőprogramokkal.
  3. Csökkentenék a várakozási időt az egészségügyi szolgáltatásokra úgy, hogy egyes területeken a magánegészségügy „tehermentesítené” a közellátást. A szakember véleménye az, hogy az orvos-beteg találkozóknál növelni kell a hasznos időt, hiszen több mint háromnegyedük az adminisztrációra megy el.
  4. Azt is javasolja az egyesület, hogy bizonyos esetben engedélyezzék az átjárást a magán- és a közellátás között, amit a szakemberhiány is indokol. A közös finanszírozással együtt stabilizálódhat az ellátás, különösen a kisebb településeken.
  5. Ötödik pontként a szakértő arról beszélt, hogy szakmai minősítési rendszert kellene bevezetni az egészségügyben. Annak részleteihez azonban konzultációra lenne a szükség az állam, a szakmai szervezetek, valamint a betegek képviselői között.

Többen támogathatják a kezdeményt

Az egyesület szerint tárgyalnak az ügyben a Magyar Orvosi Kamarával is (MOK), amelynek elnöke jó tárgyalási alapnak tekinti a javaslatokat. Emellett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) egészségügyi tagozatával is felvették a kapcsolatot. A PRIMUS célja az lenne, hogy a MOK-kal és a VOSZ-szal közösen képviseljék a szakmát a kormányzattal folytatott tárgyalásokon a jövőben.

Ne hagyd ki!