Kevesebb élelmiszert pakoltunk a bevásárlókosarakba tavaly karácsonykor
Fotó: Shutterstock

Nagyon durván spóroltunk az evésen karácsonykor és újévkor

2022 decemberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, írja gyorsjelentésében a KSH. Ez az átlag, de a lényeg ezúttal is a részletekben rejlik, mutatjuk.


  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,3%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11%-kal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4%-kal csökkent. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,7, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,4%-kal nőtt, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 5,5%-kal mérséklődött.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1%-kal csökkent.
  • A december elején kivezetett üzemanyag-ársapka következtében az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumennövekedése visszaesett. A teljes hónapban a forgalom volumene így 1,3%-kal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,1%-kal csökkentek.

2022. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1765 milliárd forintot ért el.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2022-ben az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelem forgalmának volumene 5,3%-kal emelkedett.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5%-kal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2%-kal nőtt az értékesítés volumene.


Ne hagyd ki!