A boltokban élelmiszerre költjük a legtöbb pénzt
Fotó: Shutterstock

Élelmiszerre költ legtöbbet a magyar, ha boltba megy

Tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest -közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A számok

Az előző év novemberéhez viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés. Mindhárom területen lassult a növekedés éves üteme, írja a KSH.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának átlagosan 4,9 százalékos növekedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 29,0, a használtcikk-üzletekben 28,1, százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,9 százalékkal emelkedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,4 százalékkal visszaesett az értékesítés.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene - a tavaly novemberi magas bázishoz képest - 0,9 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 6,2 százalékkal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,3 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1276,4 milliárd forint volt, mindössze 1,8 milliárd forinttal kevesebb a mindenkori rekordnak számító előző havinál.

Erre költöttünk legtöbbet

Az országos kiskereskedelmi forgalom 43 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott

- közölte a KSH.

A múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.


Ne hagyd ki!