Elképesztő, mennyire átrendeződött a piac.
Fotó: Shutterstock

Sörre bor vagy borra sör? A magyar netezők döntöttek

Nagyon sok sört rendeltek tavaly az internetes vásárlók. Idén azonban hatalmas fordulat állt be a piacon, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb online kereskedőjének az adatai alapján.


Online lenyomra a bor a sört

Nagyon megváltozott a szeszesitalok online piaca az idei év első nyolc hónapjában 2021 azonos időszakához képest az eMAG közleménye szerint. Tavaly a portálon sokkal többen rendeltek sört, mint bármilyen más alkoholos italt, idén azonban toronymagasan a borok dominálnak.

Amíg tavaly az említett időszakban tízből öt alkoholos italt vásárló rendelt sört és csak egy bort, addig idén tízből heten bort választottak és kevesebb, mint 10 százalékuk sört. Már most több, mint kétszer annyi borrendelést könyvelhetett el az eMAG mint 2021-ben.

A szeszesital-vásárlási szokások átalakulása részben a pandémiás korlátozások eltűnésének köszönhető, de jelentős részben annak az eredménye, hogy a hazai borpiac egyik jelentős szereplője, a Winelovers tavaly október óta a Marketplace platformon keresztül is kínálja termékeit

- magyarázza a piac átalakulásának okait a platform közleménye.

Ezek a borok mennek manapság

Az eMAG magyar vásárlói között hazánk borai a legnépszerűbbek. Különösen a tokaji, a villányi, az egri, a badacsonyi, a szekszárdi, az etyek-budai és a balatonfüred-csopaki termékek. A külföldi italok közül az olasz, az új-zélandi, valamint az erdélyi borok a legkeresettebbek.

Közkedveltek a házasítások, azaz a küvék, valamint a sauvignon blanc, az irsai olivér, a furmint, a chardonnay, az olaszrizling, a merlot, a cabernet sauvignon és a kékfrankos fajtaborok.

Borászkodnak is a magyarok

A borok mellett hihetetlenül megnőtt a kereslet a szőlészeti-borászati kellékekre is, hiszen éves alapon öt-tízszeres keresletnövekedést mértek. Ezen termékek felfutását szintén a Marketplace kereskedőpartnereknek tulajdonítja az eMAG, hiszen az év első nyolc hónapjában az értékesített eszközök 99 százalékát ezektől a kereskedőktől rendelték, leginkább Budapestről, Pest megyéből, Hajdú-Bihar megyéből és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből.

Különösen népszerű volt egy demizsonkészlet, egy csatos cefrehordó és egy gyümölcsdaráló, illetve egy szüretelőkád. A szőlőprések viszont nem kerültek a top10-be. Továbbá idén jól fogynak a ballonok, a dugók, valamint a Ph-mérő papírok is.


Ne hagyd ki!