Visszaesett júniusban a magyar építőipar teljesítménye
Fotó: Shutterstock

Megártott a meleg a hazai építőiparnak

Éves alapon és havi összevetésben is csökkent júniusban a hazai építőipar teljesítménye, közölte gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.


2022 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. A II. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 25 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építésében 15,9 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3 százalékkal mérséklődött.
A megkötött új szerződések volumene a 2021. júniusi bázisnál 27,8, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal kisebb volt.
Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2022 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7 százalékkal bővült. A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 19 százalékkal nőttek az árak a 2021. II. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az építőipar árai 7,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.


Ne hagyd ki!