Nagyon eltérő prognózissal álltak elő az elemzők a nemesfém árának alakulásáról
Fotó: Shutterstock

Ez a fém még az aranynál is fontosabb, mutatjuk, miért

A fémek közül elsősorban nem az arany árfolyamát érdemes vizsgálni abban a kérdésben, hogyan áll a világgazdaság, hanem a rézét. A közgazdászok fontos gazdasági mutatóként tekintenek a rézárra, ami számos elemző szerint nagyot nőhet jövőre. Viszont mások teljesen eltérő véleményen vannak.


Emelkedhet a réz ára a világpiacon?

Hagyományosan úgy tartják, hogy a világgazdaság egészségének az alakulása visszatükröződik a réz árában. Idén nehéz éven van túl a fém piaca, viszont több elemző arra számít, hogy emelkedni fog az árszintje jövőre. Indokolják ezt a rézkínálat szűkösségével és azzal, hogy az energetikai átállás miatt hosszú távon növekedni fog a kereslete – írja a CNBC.

A Goldman Sachs stratégái szerint a nemesfém áresése idén részben a fémpiaci várakozásokkal magyarázható. A globális növekedés lassulása és a bányászat élénkülése miatt a kereslet csökkenésére vonatkozó előrejelzések voltak rá hatással.

Ez azonban nem vált valóra, a katódpiac továbbra is hiányban van, a globális látható készletek pedig 14 éve a legalacsonyabb szintre estek

– nyilatkozta Nick Snowdown fémstratéga.

A réz árszintjét befolyásolhatta idén a szigorúbb amerikai monetáris politika, az energiaválság, valamint a kínai Covid-zárlatok és az ázsiai ország gyenge ingatlanpiacának a kombinációja is – jegyzi meg az Infostart. A nemesfém 10 600 dolláros tonnánkénti áron tetőzött idén márciusban.

Nagyon eltérő rézárra számítanak a nagy elemzők

A Goldman a napokban 9 ezer dollárról 11 ezer dollárra emelte 12 hónapos előrejelzésében a réz árszintjét. A 2023-as átlagára 9750 dollár lehet a véleményük szerint, 2024-ben pedig 12 ezer dollár. A Bank Of America pedig úgy látja, hogy már a jövő év második felében elérheti a 12 ezer dollárt a nemesfém árszabása. Viszont ezektől a Fitch Ratings stratégái jóval alacsonyabb értékre számítanak.

A globális elsődleges rézfogyasztásmérsékelt, mintegy 2 százalékos növekedésére számítunk 2023-ban, hasonlóan a 2022-es évhez. A bányák kínálata 2023-ban mintegy négy százalékkal fog növekedni, bár a zavarok ezt befolyásolhatják. A szorosan kiegyensúlyozott piac és a minimális globális rézkészletek fenntartják az árakat 2023-ban. A réz hosszabb távú kilátásait az energetikai átállásból eredő kereslet támogatja

- áll a Fitch Ratings elemzésében.

Ők jövőre 8 ezer dolláros tonnánkénti rézárat feltételeznek, amely tovább csökkenhet a következő két évben, egészen 7500 dollárig.

És ez nem a legpesszimistább előrejelzés. A BNP Paribas prognózisában 6800 dolláros átlagos rézár szerepel a következő negyedévben, majd a második negyedévben 6465 dollár. Szerintük a fém ára 2024 végére fog 8250 dollárra emelkedni. A francia hitelintézet ezt azzal indokolja, hogy visszaeshet az európai feldolgozóipar, de gazdasági nehézségei lesznek Kínának és az Egyesült Államoknak is.

Ne hagyd ki!