Újraéledőben a nyugati turistákra szakosodott hazai fogászati rendelők
Fotó: Shutterstock

Újra ráharaphatnak a nyugatiak a magyar fogászatokra

A szakma abban bízik, hogy a koronavírus járvány enyhülésével, az utazási kedv élénkülésével és a hazai szolgáltatások pénztárcabarát vonzerejének köszönhetően az ágazat teljesítménye visszatér a 2020 előtti szintre.


Budapest a fapados légitársaságok megjelenésével került fel igazán Európa fogászati térképére, és a 2000-es évek elejére egyértelműen a legfontosabb fogászati turisztikai célponttá vált a kontinensen, de világviszonylatban is nagyon előkelő, második helyet foglal el. Nagy a verseny a hazi szolgáltatók között, írja a vg.hu

A külföldi páciensek számára a magyarországi árak, pontosabban az ár-érték arányok a legvonzóbbak, mert ugyanazt a magas minőségű ellátást vagy sokszor még magasabb színvonalút kaphatnak itt a külföldi árak 60-70 százalékáért

– erről tájékoztatta a lapot egy budapesti klinika, amely a magyar páciensek mellett elsősorban frankofón területekről érkezők ellátásával foglalkozik, lassan hét éve saját francia részlege van.

Franciaországban nagyon drága a fogászati ellátás, és akár három-négy hónapot is várni kell egy időpontra. Ráadásul a kinti rendelők egyáltalán nincsenek berendezkedve az összetettebb kezelésekre, a nagyobb szájsebészeti beavatkozásokra. További lényeges szempont a francia páciensek számára a társadalombiztosítási rendszerük működése, amelynek lényege, hogy a kötelezően befizetett biztosításuk után akkor is kaphatnak visszatérítést, ha magánszolgáltatót vesznek igénybe bárhol az Európai Unióban.

A külföldieknek többnyire komolyabb, komplexebb kezelésre van szükségük, leginkább teljes körű rehabilitációra. Ez jelenthet kiterjedt esztétikai beavatkozást, esztétikus koronákat, körhidakat vagy teljes implantációs fogpótlást. Nagyon népszerű például az utóbbi években a határokon túlról érkezettek körében az úgynevezett All-on-4 fogpótlási eljárás, amikor négy fogimplantátumot ültetnek be az állcsontba, és ezekre csavarozzák a hídprotézist.

A fogászati turizmus fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy kiemelkedően magas színvonalú a fogorvosképzés. A vg-nek nyilatkozó klinika úgy tapasztalta,a francia páciensek száma ebben az évben kezd a pandémia előtti időszak adataihoz visszazárkózni.


Ne hagyd ki!