Acélcsarnok-beruházások: mi az ára 2024-ben?
Fotó: Frisomat

Acélcsarnok-beruházások: mi az ára 2024-ben?

Az elmúlt néhány év gazdasági nehézségei számos kereskedelmi szereplő mindennapjait strukturálták át. A színtér legnagyobb ágazatait kiszolgáló, főként ipari és mezőgazdasági felhasználású acélcsarnokokat gyártó Frisomat saját tapasztalata, hogy a körforgásos gazdasági elvek alkalmazása és a stratégiai rugalmasság hatékony eszköz a kihívások kezelésében. Részletek a 2024-es év változásairól.


Hasznosnak bizonyuló körforgásos irányelvek

A zömében 2022-ben megjelenő gazdasági változások a belga gyártó mindennapjaiban, noha késleltetve, de megjelentek. A könnyűszerkezetes csarnokok megvalósítására jellemző 8-10 hónapos idő felkészülési időszaknak is számított a Frisomat esetében: annak ellenére, hogy a negatív hatások intenzitása nem volt előre jósolható, a vállalat körforgásos irányelvei hatásosnak bizonyultak a stabilitás megőrzéséhez, mind szervezeti, mind a partnereknek nyújtott szolgáltatások tekintetében. A változások kezeléséről Raport László, a Frisomat magyarországi leányvállalatának ügyvezetője nyilatkozott:

„A szükséges új árképzéseknél igyekeztünk mindkét oldal szempontjait maximálisan tiszteletben tartani és ennek megfelelően kezelni az alapanyagár-emelkedéseket. Arra törekedtünk, hogy a végösszegek tekintetében az ügyfél oldalán ne legyen pár százaléknál nagyobb különbség tapasztalható. Ugyanakkor a visszaesés megjelenése nem tagadható, ez a legegyszerűbb havi számadatokból is látszik: a korábbi 3-6 évben jellemző átlagosan havi 6-8 építkezés a 2023-as év harmadik negyedévében 4 darabra redukálódott. Az üzleti év zárásának idejére nagyjából 20-22%-os visszaesést jósolunk, azonban a részeredmények jobban teljesítenek, mint amivel elsőként kalkuláltunk - és ez bizakodásra ad okot.”

Első előrejelzések alapján azonban a Frisomat 2023/2024-es, júniusban záródó üzleti éve még mindig jó eredményekkel ér véget. Ehhez nagyrészt hozzájárultak az építőiparban az elmúlt 3-4 hónapban tapasztalt árcsökkenések, illetve egyes alapanyagok árak stagnálása is - mindez egy újtípusú versenyhelyzetet idéztek elő a szereplők között. Ugyanakkor szerencsés tényező, hogy a vállalat általános költségei nem változtak.

Jóllehet, nagyobb volumenű kereslet megjelenése elérhető EU pályázatok esetében lesz várható, a magyarországi Frisomat az elmúlt évek visszajelzései alapján is bizakodó: „Azt tapasztaljuk, hogy az érdeklődők, potenciális vásárlók számára egyre egyértelműbb a Frisomat által képviselt minőség és a tevékenységünk jellege. Régebben előfordult, hogy a Frisomat névvel nem az acélcsarnokok kivitelezését, hanem egy-egy funkciót azonosítottak. Ez a jelenség azonban napjainkra teljesen eltűnt” - tette hozzá az ügyvezető.

Népszerű funkciók és méretek

A 2023/24-es évben is a mezőgazdasági és ipari területeken a legkeresettebb építkezési forma a könnyűszerkezetes kivitelezés, azonban a két terület közül aktuálisan az ipari üzemcsarnokok, illetve a raktárépületek állnak az első helyen. Ez a jelenség szintén visszavezethető az agrár területeken hiányzó pályázati forrásokhoz.

„Az ár egy átlagos méretű, 600-1000 m2 közötti, extra felszereltségtől és kiegészítőktől mentes acélcsarnok esetében 100.000 Ft/m2-rel számolható. Pozitív tapasztalat azonban, hogy sokan már megépült csarnokaink, referenciáik alapján keresnek meg minket egy-egy építési beruházás megvalósításához, ahol egyre gyakrabban másodlagos tényező a vételár” - egészítette ki Raport László.

Szolnok Frisomat

Fotó: Frisomat

Izgalmas acélszerkezetes újdonságok

A Frisomat nagy hangsúlyt fektet az állandó fejlesztésekre és a kereslet, az igények kiszolgálására. Ennek köszönhetően a fenntarthatóság, illetve a vállalat által is következetesen alkalmazott körforgásos irányelvek alapján is a Frisomat acélcsarnokok tetőszerkezetei 2022 ősze óta igazoltan az átlag napelempanelek súlyterhelésére optimalizálva készülnek. Ezzel párhuzamosan a megújuló energiaforrások használatának népszerűségét felismerve további megoldást kínál azon vállalkozások számára, ahol új épületre nincs szükség a telephelyen, vagy a meglévő épületek tetőszerkezete a megújuló energiaforrás hasznosításra szolgáló berendezések telepítésére nem alkalmas, de a telephelyen van elég terület azok elhelyezésére – a földön. Ehhez a funkcióhoz ugyanis akár nagy területeket is lefedni képes, különálló acélszerkezeteket is gyárt, amelyek már a magyarországi leányvállalaton keresztül a hazai vállalkozások számára is elérhetők és alapul szolgálhatnak akár korszerűsítési pályázatoknál is.

A Frisomat acélszerkezetekről és acélcsarnok-modellekről bővebb információ IDE KATTINTVA érhető el. (x)

Ne hagyd ki!