Megfelelő hőszigetelessél csökkenthető a fűtésszámla
Fotó: Shutterstock

Ablakon kidobott pénz, így spórolhatsz a fűtésen

Különösen azok a háztartások képesek minél inkább kitolni a fűtési szezon kezdetét, amelyek jó hőszigetelő képességű ingatlannal rendelkeznek. A hőveszteség minimalizálásának ugyanis döntő szerepe van nemcsak a belső hőmérséklet megtartásában, de a fűtésszámla csökkentésében is.


Miért fontos az ideális hőszigetelés?

Legyen bármilyen modern is a fűtési rendszerünk, alkalmazzunk akár napelemet vagy napkollektort, a legjobb energiahatékonyság akkor érhető el, ha ki tudjuk használni lakásunk hőtároló képességét. A megfelelő hőszigetelés ráadásul nemcsak azt szolgálja, hogy télen benntartsa a hőt, hanem azt is, hogy nyáron ne melegedjen fel könnyen a lakásunk. Nem megfelelő hőszigetelés esetén számos ponton szökhet a meleg a lakásból, amely hőveszteséget eredményez. Ezt a veszteséget pótolni kell, amihez további hő előállítására lesz szükség, ennek költségei pedig a következő fűtésszámlában jelentkeznek majd.

Mik a gyakori hőszigetelési hibák?

Régebbi építésű használt ingatlanok esetén jellemző, hogy az építkezés során alkalmazott technológiák a mai hőszigetelési szempontoknak már nem felelnek meg, de akár az is előfordulhat, hogy az ingatlan korábbi tulajdonosa a spórolás okán olcsóbb vagy nem kellően vastag szigetelőanyagot választott. Gyakori hiba az is, hogy nem mindig gondoskodunk megfelelően a vízszigetelésről sem. Ebben az esetben a falak idővel átnedvesednek, az egész szigetelés bepenészedhet, ami a későbbiekben kellemetlenségeket és komoly költségeket eredményezhet. Szerencsére ezek a szigetelési munkálatok nemcsak az építkezés során, hanem utólag is elvégezhetők.

Hogyan gondoskodhatsz otthonod megfelelő hőszigeteléséről?

A megfelelő nyílászárók használata csak az egyik, bár kétségkívül fontos lépés a jó hőszigetelés felé. Egy épület hővesztesége csak részben a nyílászárókon múlik, hiszen a teljes hőveszteségnek csak közel harmada realizálódik ezeken a pontokon. A padló hőszigetelésére szintén fontos kellő figyelmet fordítanunk, hiszen a fűtés során jelentős hőáramlás figyelhető meg a talaj irányába, emiatt nem mindegy, hogy ennek mekkora része megy kárba. A padló mellett a tetőn, a lábazaton és a homlokzaton keresztüli hőáramlás megakadályozásáról sem szabad elfeledkezni, hiszen a maradék hőveszteség nagy része ezeken a pontokon történik.

A homlokzati fal hőszigetelő képessége döntő szerepet játszik az egész ingatlan hőszigetelésében, hiszen itt még nagyobb is lehet a hőveszteség, mint a nyílászárók esetében. Ha a homlokzat hőszigetelése megtörtént, akkor ezt követnie kell a lábazat szigetelésének is.


Ha két felület között nagy a hőmérséklet különbség, a találkozásuknál hőhidak alakulhatnak ki. Ezek amellett, hogy képesek jelentősen emelni a fűtésszámlákat, lecsapódásokat hoznak létre. A két eltérő felület, a hőszigetelt és a nem szigetelt közötti hőmérséklet különbségnek köszönhetően létrejövő páralecsapódás pedig hosszú távon penészedéshez is vezethet.

Milyen hőszigetelő anyagokat érdemes választani?

A hőszigetelő anyagokban hatalmas a választék – nem csak minőségben és árban különböznek egyes anyagok, de a felhasználási területük is eltérő.

Két klasszikus hőszigetelő az üveggyapot és a kőzetgyapot.

  • Előbbi mesterséges anyag, amely az üveggyártás melléktermékeként keletkezik. Viszonylag olcsóbb megoldás, amely megfelelően képes gátolni a hő terjedését, azonban nem jó hangszigetelő, érzékeny a nedvességre és nem is lépésálló, így például a padló szigetelésére nem alkalmas.
  • A kőzetgyapot természetes anyag, amely nem csak jó hőszigetelő, de hangszigetelő képessége is magas, tűzálló, lépésálló, hosszú távú megoldás lehet. Emellett jól szellőzik, a magas páratartalom sem okoz neki gondot, így a penészedéstől sem kell tartani esetében. Bármilyen felület, akár fal, padló, homlokzat vagy lábazat szigetelésére is használható.

A különböző polisztirol anyagok is szóba jöhetnek, mint lehetséges alternatíva. Az XPS polisztirol lapok lábazati hőszigetelés esetén, a grafitos polisztirol lapok pedig homlokzathoz jelentenek jó megoldást.

Mennyit takaríthatunk meg a profi hőszigetelés segítségével?

A jó hőszigetelés nagyon fontos, hiszen minden hőveszteséget végeredményben a havi fűtésszámlánk fogja tükrözni. Jó hír azonban, hogy utólag is elvégezhető a megfelelő hőszigetelő anyagok beépítése. Ezeknek köszönhetően pedig akár 30-60 százalékkal is csökkenhetnek fűtési költségeink.

Mire figyelj a mindennapokban, ha még többet szeretnél spórolni?

Több szempontból is fontos tehát, hogy lakásunkban minimalizáljuk a hőveszteséget. Azonban mi is tehetünk a hétköznapokban azért, hogy csökkentsük a fűtési költségeket. Ha nem vagyunk otthon, érdemes takarékon hagyni a fűtést, hogy gyorsan felmelegedjen, mikor hazaértünk. Szellőztetni télen is fontos, hiszen sokkal kevésbé jár a levegő, mint a melegebb nyári napokon. Ugyanakkor mindig figyeljünk arra, hogy ilyenkor a fűtést zárjuk el – az utcát fűteni ugyanis igen költséges feladat. (x)


Ne hagyd ki!