Már nemcsak a Google Street View-val nézelődhetünk Magyarország utcáiban
Fotó: Shutterstock

Kihívót kapott itthon a Google Maps szolgáltatása

Eddig gyakorlatilag egyeduralkodó volt a Google Maps utcakép-szolgáltatása, a Street View Magyarországon. Azonban a napokban a hazánkban is elérhetővé tették az Apple-féle megfelelőjét, a Look Aroundot.


Megdöntené a Google Maps magyarországi egyeduralmát az Apple

A pénteki próbaüzem után a térségünk hat országában (Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban és Szlovéniában) vált elérthetővé az Apple Maps szolgáltatása. Ezzel együtt élesítették a hazánkban 13 éve elérhető Google Street View Apple-féle kihívóját, a Look Aroundot is.

A hwsw megjegyzi, az Apple teljes magyarországi útadatbázissal indíthatta szolgáltatását, tehát a nagyvárosok utcaképei mellett a kistelepülésekét is böngészni lehet. Azonban a felvételek jellemzően legalább kétévesek.

Továbbá kérdéses, hogy az Apple milyen gyakran fog felvételeket készíteni a régió országainak utcáiról, tehát milyen időközönként frissítik az adatbázisukat. Hozzáteszik, a Google idén márciusban kezdett ismét fotózni egyes hazai régiókat.

Összefogtak a Google térképuralmának megtöréséért

Nemcsak az Apple szorongatná meg a Google Maps egyeduralmát. A Linux Foundation a technológiai szektor meghatározó szereplőivel karöltve tavaly év végén indította el legújabb projektjét, melynek célja, hogy nyíltan hozzáférhető adatokkal térképinformációs rendszert építsen. Bár az Overture Maps Foundation nevű kezdeményezés a Linux neve alatt fut, olyan vállalatok álltak be mögé, mint az Amazon Web Services (AWS), a Facebook anyacége a Meta, a Microsoft és a holland TomTom navigációs cég.

A program egyértelműen a Google egyeduralmát kívánja megtörni a térképszolgáltatások terültén. Az alapítvány egyesítené a társuló vállalkozások erőforrásait és adathalmazait, amit aztán felhasználhat bármelyik résztvevő cég.

A legelső adatkészletet 2023 első felében szeretnék elérhetővé tenni. Ez az információs csomag alapszintű lehet, az utakra és az épületekre vonatkozhat. Később ezt bővítenék több hellyel, útvonaltervezési funkcióval, navigációval és 3D-s épületadatokkal.

A fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás

- mondta Jim Zemlin, a Linux Foundation ügyvezető igazgatója.

Eddig egyeduralkodó volt a Google

Hosszú ideje a Google uralja a térképszolgáltatások piacát, amihez nagyban hozzájárult az Android operációs rendszer térnyerése.

A TomTom igyekezett elérni az elmúlt években, hogy ne csak GPS készülékgyártóként tekintsenek rá, hanem térképes szoftvercégként is. Ezért 2018-ban ingyenessé tette a TomTom Maps API térképes és forgalmi adatait, hogy minél több fejlesztő használja.

Erre apropót adott, hogy akkoriban a Google jócskán megemelte az API-n elérhető adatai árát. Emiatt számos KKV megfontolta az áttérést más térképes szolgáltatásokra. Ekkor kötött a TomTom partnerséget az Uberrel és a Microsofttal is.

Az együttműködésen alapuló térképkészítés központi szerepet játszik a TomTom stratégiájában, így a célok elérését az Overture Maps Foundation felgyorsíthatja

- nyilatkozta Harold Goddijn, a cég vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!