A Google eléhetővé teszi a híres „varázsradírját”
Fotó: Shutterstock

Fotók szerkesztéséhez ad hatékony eszközt a Google

Korábban kizárólag a Google Pixel telefonjainak a tulajdonosai használhatták a cég „varázsradírját”, a Magic Eraser képszerkesztőt. A program egyszerűen és hatékonyan képes a képekről objektumokat/személyeket, oda nem kívánt elemeket eltűntetni. A funkció hamarosan minden androidos készüléken és iPhone-on elérhető lesz.


Leradírozza a Google, ha valakit nem akarunk egy képen látni

Nagy számban vannak a képekről objektumokat eltüntető alkalmazások, de talán a Google varázsradírja, a Magic Eraser a legegyszerűbben kezelhető mind közül. A funkció eddig a Google Fotókban volt elérhető, kizárólag a cég saját Pixel 6-os és 7-es mobiltelefonjain. Azonban a vállalat úgy döntött, fokozatosan, frissítésekkel lehetővé teszi, hogy korábban kiadott Pixeleken, iPhone-okon és androidos telefonokon is használható legyen.

Viszont nem lesz ingyenes a nem Pixel eszközökön. Más készülékek tulajdonosainak elő kell fizetniük a Google One szolgáltatásra, ha meg akarják kapni a Magic Erasert. A HVG szerint ennek van egy olyan előnye is, hogy óriási tárhelyet lehet kapni viszonylag olcsón az előfizetéshez.

Egyébként többféleképpen használható a Magic Eraser. Például a képen nyilvánvalóan oda nem illő objektumoknál a Google mesterséges intelligenciája (MI) magától javasolja a törlést, és el is végzi. Esetleg körbe lehet rajzolni az eltávolítandó objektumot vagy objektumokat/személyeket, majd az MI megtisztítja a területet, és kitölti a környező háttérrel. A program működését a Google például itt és itt mutatja be.

Új kényelmi funkciók az androidos böngészőkben

Egyébként más újításokat is bejelentett a Google a közelmúltban. Jellemzően a Chrome Custom Tabs funkciót használják a fejlesztők az androidos készülékeken az alkalmazásokon belüli hivatkozások megnyitására. Ezt is bővíti a Google két hasznos funkcióval. Az újdonságokat fokozatosan teszi elérhetővé, de az élesítésük már elindult.

A TechCrunch számolt be róla, az új fejlesztések egyike a „részleges egyéni lapok” (partial custom tabs) funkció, mellyel beállítható, hogy a megnyíló lap milyen magas legyen. Például, ha csak a képernyő felét tölti ki, a futó alkalmazást sem fogja teljesen kitakarni.

Másik újdonság, hogy a felhasználók ezentúl az alkalmazáson belüli böngészőkben is kitölthetik a felületeket mentett adatokkal (például név, e-mail-cím, jelszó). Ez megkönnyíti például azokat a bejelentkezéseket, amelyek eddig igényelték a keresős felületeket. Tehet ezentúl nem kell emiatt kilépni egy alkalmazásból, és megnyitni a dedikált keresőt, mert az ismeri az elmentett adatainkat.

Nagyobb hangsúlyt helyezhet az adatvédelemre a Google

Emellett az androidos Google Chromba is bekerülhet egy új funkció a jövőben a szigorodó adatvédelmi szempontok miatt. A biztonsági fejlesztés lehetővé teszi a Chrome mobilos felhasználóinak, hogy egy gombnyomással töröljék az elmúlt 15 perc előzményeit. Ez a lehetőség jelenleg a böngésző fejlesztői verziójában nyitott, viszont a szakértői vélemények szerint a hasznossága miatt bevezethetik a felhasználói formájába is, bár kérdéses, hogy mikor.

Azonban egyelőre nem világos, hogy a Chromium Gerritben lévő újdonság pontosan milyen előzményeket töröl: csak a google-ös kereséseket, vagy a fióktevékenységeket is. Egyébként a Google néhány hete előrukkolt egy hasonló funkcióval. Az új opció annak a fejlesztése lehet.


Ne hagyd ki!