Miben rejlik a gyémánt ereje?

Miben rejlik a gyémánt ereje?

Gyémánt: csillogása páratlan a világon, tekintélye minden drágakő közül a legkiemelkedőbb. Legyen szó eljegyzési gyűrűről vagy egy szép pár fülbevalóról, bármilyen ékszernek képes egyedi ragyogást kölcsönözni. Nem csak esztétikailag, hanem értékében is egyedülálló a gyémánt - nem hiába van az, hogy a gyönyörű csillogása mellett általában az szokott az ember eszébe jutni, hogy a gyémánt drága, egy luxustermék.

Feil Róbert, a FEIL Ékszer egyik alapítója szerint mind az elmúlt évekre és évtizedekre visszatekintve, és mind napjaink ékszertrendjei alapján magabiztosan jelenti ki, hogy a gyémánt töretlen népszerűségnek örvend - és a jövőre tekintve ez a tendencia nagy valószínűséggel meg fog maradni.

“A gyémánt olyan értékes és emlékezetes pillanatokat zár magába, amikre egy életen át őrizni szeretnénk, ezért is olyan jelentőségteljes és nagyrabecsült. Időtállósága miatt remek választás a meghitt emlékek megörökítésére, a számunkra legfontosabb pillanatok pedig a legkáprázatosabb drágakövet érdemlik.”


De mitől ilyen töretlen a gyémánt népszerűsége - mi van meg a gyémántban, ami más drágakövekben nincs?

Ebben a bejegyzésünkben most ezt a kérdést járjuk körbe kicsit.

Mi adja a gyémánt értékét?

Kezdjük az alapoknál: mitől olyan drága a gyémánt?

A gyémántok minőségét és ezzel együtt az értékét négy fő szempont, azaz a “4c” alapján határozzák meg. Ezek pedig a következők:

  • a szín (colour)
  • a tisztaság (clarity)
  • a súly (ct)
  • a csiszolás (cut)

Ha a gyémánt színéről van szó, akkor tagadhatatlan, hogy a fehér gyémántok a legelterjedtebbek és a legismertebbek, ezekből fakadóan a kereslet is a fehér gyémántokra a legnagyobb.

Előfordulnak a természetben színes gyémántok, azonban ezek sokkal ritkábbak, ritkaságukból adódóan pedig drágábbak is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene a természetes, ámde mégis színes gyémántról mondanunk az árbeli különbség miatt - létezik egy HPHT kezelés nevű eljárás, ami folyamán a természetes, fehér gyémántok színesek lesznek. A HPHT kezelésen átesett színes gyémántok a fehér társaikhoz hasonló árkategóriában mozognak, tehát az áruk közel sem annyira borsos, mint a kezelést nem igénylő, természetes színes gyémántoké.

A szín mellett a másik legmeghatározóbb tényező a gyémánt tisztasága, ez annyit tesz, hogy mennyi idegen eredetű anyag található a drágakőben - minél kevesebb idegen anyag, annál értékesebb a gyémánt.

Olyan ragyogó, mint újkorában

Sokan kedvelik a gyémántot és fektetnek ebbe a drágakőbe az időtállósága miatt. Érdemes tudni a gyémántról, hogy csillogását és értékét egy életen át megőrzi - így ha az ékszerbe gyémántot választunk, akkor az az értékéből az évek során nem fog veszíteni, ahogy ragyogásából sem.

Sokan válasszák pénztárcabarátabb alternatívaként gyémánt helyett a Swarovski cirkónia köveket, azonban a két kő között van egy nagyon fontos különbség: az időtállóság.

Való igaz, hogy egy Swarovski cirkóniával díszített ékszer ugyanolyan fényesen ragyog, mint egy gyémánt, ráadásul sokkal olcsóbb is - de ad-e olyan hosszútávú ragyogást, mint a gyémánt?

A válasz nemleges: a Swarovski cirkónia a kezdeti ragyogásából az évek múltával egyre többet és többet veszít, majd egy fakó, egykori szépségét egyáltalán nem tükröző drágakővel maradunk, ami cserére szorul.

Viszont ha a gyémántot válasszuk, akkor nem csak egy értékes drágakövet, hanem az időtlenséget is megfizetjük. A gyémánt egy, öt, tíz, és még annál is több év múlva is gyémánt lesz, pont azzal a tekintéllyel, amivel te kézhez kaptad azt!

Sokan talán ezt tudnák a gyémánt legnagyobb előnyének is felhozni - arról nem is beszélve, hogy a gyémánt egy kivételesen erős drágakő, azok közül is a legerősebb. Így nem csak a szépségét őrzi meg, hanem az esetleges baleseteknek is ellenáll, ebből fakadóan nem kell aggódni amiatt, hogy valamilyen sérülés keletkezik a nagyra becsült drágakövön.

A komoly szándékok közvetítője

Szinte biztos nem ér meglepetésként, ha azt mondjuk, hogy gyémánt ékszert nem minden nap szoktunk venni.

Egy ékszer mindig egy komoly ajándék, ha pedig gyémánt is van belefoglalva, akkor a komolysága csak fokozódik.

Ahogy az a fentebb írtakból kiderül, a gyémánt rendkívül értékes, ráadásul ritka is - tudtad, hogy azok a gyémántok, amik ma bukkannak elő a föld alól, 1-3,1 milliárd évesek?

Természetesen gyémánt ékszert sem adunk csak akárkinek - általában szeretteinknek szoktuk meglepni vele, például egy eljegyzés során a leendő menyasszony kezét szokás gyémánt eljegyzési gyűrűvel megkérni.

A gyémánt az örökkévalóság és az időtlenség jelképe, hiszen a gyémánt örök - így ha egy gyémántgyűrűvel történik a lánykérés, akkor nem csak a nagy kérdés kerül feltevésre, hanem egy ígéret is megszületik, miszerint a pár szerelme csakugyan örök és egy életre szól, töretlenül. Ugyanez az ígéret pedig egy gyémánt karikagyűrűvel kerülhet megpecsételésre az oltár előtt az esküvő napján!

Természetesen nem csak eljegyzés vagy esküvő során adhatunk gyémánt ékszert - előfordulhat, hogy családon belül történik az ajándékozás, például egy nagy becsben tartott családi ékszer, mondjuk egy medál, száll anyáról a lányára.

Ebből a két példából egyértelművé válik a számunkra, hogy a gyémánt a konkrét értékén kívül hatalmas eszmei értékkel is rendelkezhet.

Egy eljegyzés vagy egy házasság esetében a gyémánt, és maga a gyűrű a viselőjét egy csodás, felejthetetlen napra fogja emlékeztetni, amit szeretetben és boldogságban töltött a kedvesével - minden alkalommal, amikor ránéz a gyűrűre, a párja és az ő szerelmük fog az eszébe jutni.

A családi ékszer esetében pedig egy ékszer, ami az előző generációról szállt jelenlegi viselőjére a hovatartozás és a családi büszkeség, a hagyományok tiszteletének a tökéletes megtestesítője.

Gyémántban és egységben az erő

A fentieket összegezve, bátran kijelenthetjük: nem csupán az anyagi értéke adja a gyémánt erejét.

Való igaz, hogy a gyémánt a ritkaságából adódóan egy, az átlagnál költségesebb drágakő. Értéküket a tisztaságuk és a színük határozzák meg, minél kevesebb idegen anyag található egy gyémántban, annál tisztább, tehát annál nagyobb értékkel bír. Színüket illetve a fehér a legelterjedtebb, a természetben előfordulnak színes gyémántok, azonban nagyon ritkán - amit az áruk is tükröz.

Értékük és időtállóságuk miatt sokak számára közkedvelt választás, hiszen egy gyémánt nem veszít az értékéből, és a saját, eszmei értékek szinte felbecsülhetetlenné teszik ezt a drágakövet.

Mesés gyémánt ékszerek a FEIL-nél

Fontos számunkra, hogy minden fontos pillanatot a legmegfelelőbb ékszer ragyogjon be - ezért is törekszünk arra, hogy a kínálatunk egyedi és változatos legyen, hogy minden személyiségtípus számára legyen egy ékszerünk, ami a legméltóbb módon ragyogja be őt.

Nézz szét te is gyémánt ékszereink között! (x)


The Conversation

Ne hagyd ki!