Ennek leginkább a budapestiek örülhetnek
Fotó: Shutterstock

Újabb magyarországi vizet minősítették gyógyvízzé

Tavaly kezdték vizsgálni az egyik budapesti belvárosi sportközpont termálvizét. A vizsgálat mostanra ért véget, az eredménye alapján pedig gyógyvízzé minősítették a helyi vizet.


Újabb gyógyvízzel gazdagodott az ország

Tavaly óta vizsgálták a szakemberek a V.30 Belvárosi Sportközpont termálvizét a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat közreműködésével. A napokban zárultak a vizsgálatok, melyek megállapították, hogy gyógyvízről van szó, és kedvező hatással lehet a fürdőzőkre. Az érintett kutat kimondottan a Sportközpontnak fúrták. Azonban a medence feltöltésén túl más célja is van, hiszen az épületet is fűti.

A Termalonline megjegyzi, a víz gyógyhatását krónikus derékfájással küzdő kerületi lakosokon tesztelték. A termálvíz kiállta a próbát, hiszen hatékonynak bizonyult a panaszok enyhítésében.

Azonban emlékeztettek: a gyógyvíz címtől a fürdő nem vált automatikusan gyógyfürdővé. A gyógyfürdő és a gyógyvíz minősítés megszerzése két eltérő engedélyezési folyamat.

Az economix hozzáteszi, Magyarország a világ ötödik legjelentősebb termálvízkészletével rendelkezik Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. A gyógyvizes hőforrások az ország valamennyi régiójában jelen vannak, és gyógyfürdőket táplálnak. Azonban Budapest az egyetlen főváros a világon, amely gyógyfürdőkkel rendelkezik. Ráadásul az újjal együtt összesen 27 gyógyvizes kútja van.

Hazánk bővelkedik gyógyvizekben

Egyébként a magyarországi szabályozás különbséget tesz termál-, ásvány- és gyógyvizek között. A hazánk mindháromból meglehetősen gazdag készletekkel rendelkezik a speciális geológiai és hidrogeológiai adottságai miatt.

Termálvíznek kizárólag a 30 °C-nál melegebb felszín alatti vizeket lehet nevezni. A hévízes kutak száma az uniós átlaghoz képest szigorúbb meghatározás ellenére is eléri a húszat az országban.

Ásványvíznek csak azok a vizek nevezhetők, amelyek a föld mélyéről származnak, káros anyagot nem, de minimum 1000 mg/l természetes ásványi anyagokat tartalmaznak.

Azok az ásványvizek pedig, amelyeknél tudományosan alátámasztható, hogy az egészségre pozitív hatással bírnak, gyógyvízminősítést kaphatnak az illetékes hatóságtól.

Soroljuk, a különböző vizeink és fürdőink milyen egészségügyi problémák kezelésére alkalmasak

Alkalikus vizek: Gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, légúti hurut kezelésére alkalmasak. Ilyen víz van Bükkszéken, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Mezőtúron, Szegeden, Szécsényben és Szolnokon.

Brómos-jódos vizek: Reuma-, nőgyógyászati-, bőrbetegségek, ivókúrában pajzsmirigybetegségek ellen veszik fel a harcot. Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Pesterzsébeten és Sóshartyánban is fürödhetünk ilyen vízben.

Földes-meszes vizek (kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonát): Reumatikus, valamint szív- és gyomorbetegségek kezelhetők velük. A budai fürdőkben (Gellért, Lukács, Rudas), Esztergomban, Mohácson és Székesfehérváron is élvezhetjük a pozitív hatásait.

Kénes vizek: Hatékonyak a reumás betegségek és egyes bőrbetegségek ellen. Balfon, Bogácson, Harkányban és Mezőkövesden is fürdőzhetünk ilyen vízben.

Kloridos (konyhasós) vizek: Reumatológiai és női szervek betegségei, valamint ivókúraként nyálkahártyák hurutos megbetegedései ellen használatosak. Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Sárváron, Gyopároson és Nyíregyháza-Sóstón is vannak kloridos vizű fürdők.

Radonos, kénes vizek: Fájdalomcsillapító hatásúak, valamint befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét is. A budai fürdők (Imre, Gellért, Rudas) Eger, Hévízen és Miskolctapolca is rendelkezik ilyen vízzel.

Szénsavas vizek: Reumás betegségek ellen használatosak. Balatonfüreden, Bükkszéken, Csopakon, Kékkúton és Répcelakon is van ilyen vizű fürdővíz.

Szulfátos (keserűvíz) vizek: Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, valamint hashajtásra használhatók. Kelenföldön és Budaörsön is fellehetők a fürdőkben.

Vasas vizek: Ivókúraként több szervre is pozitív hatással bírnak. Parádon és Mohán is van ilyen fürdővíz.

Ne hagyd ki!