Az újak helyett egyre kapósabbak a felújított mobilok
Fotó: Shutterstock

Nem tudja senki, hogy használtan vetted a drága mobilod

Egyre bővül a használt, de felújított mobilok piaca. Sokan fordulnak az új készülék vásárlása helyet inkább a használt telefonok felé. Különösen igaz ez a prémium mobiltelefonok piacán.


Az újak helyett egyre kapósabbak a felújított mobilok

Egyre nőnek a használt, de felújított mobilkészülékek eladásai a világpiacon, miközben esik vissza a kereslet az újakra – világít rá a CCS Insights tanácsadócég friss tanulmánya. A szakértők ezt leginkább azzal magyarázzák, hogy a fogyasztók csökkenteni szeretnék a kiadásaikat, valamint a környezetbarátabb, tudatosabb vásárlás is egyre fontosabb nekik.

2023 első három hónapjában 13,3 milliárd dollár bevételt generált a felújított mobiltelefonok piaca, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Azonban az új készülékek eladásai összességében 2 százalékkal csökkentek az említett időszakban éves alapon.

A CCS Insights egy másik, kifejezetten a kelet-európai piacot vizsgáló elemzése szerint az említett hónapokban az Apple-telefonok a másodlagos piac eladásainak a 69,7 százalékát tették ki. Utána következett a Samsung 20,8 százalékos részesedéssel, valamint összesen csupán 9 százalékot mutattak az egyéb márkák.

A hwsw megjegyzi, 54 euróval, vagyis nagyjából 20 ezer forinttal nőtt 2022 végéhez képest az eladott felújított okostelefonok átlagára 2023 első negyedévében a régióban. A jelentős növekedés leginkább annak tudható be, hogy megugrott a kereslet a prémium telefonokra, különösen az iPhone 12-esre.

Házibarkácsprogramot indít Európában a Samsung és az Apple is

Egyébként Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is elindította a Samsung június végétől az Egyesült Államokban és Dél-Koreában már futó javítóprogramját.

Ezzel lehetőséget kínál a vállalat, hogy egyes okostelefonok (Galaxy S20, S21 és S22) tulajdonosai maguk cserélhessék ki a meghibásodott készülékek kijelzőjét, hátlapját vagy töltőcsatlakozóját. Az ehhez szükséges szerszámkészletet 30 euróért lehet megvásárolni a cégtől, amihez a javításhoz szükséges útmutatókat is mellékelik.

Emellett néhány hónappal korábban - szintén nyolc európai országban - az Apple is lehetővé tette, hogy egyes iPhone-típusok és Macintoshok bizonyos javítási műveleteit otthonról is elvégezhessék azok tulajdonosai az Apple Self Service Repair program segítségével. Erre már korábban lehetőség volt az Egyesült Államokban, tavaly decembertől pedig az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban és Spanyolországban is elérhető a program.

Cserélhető lett otthon például egyes okostelefon-modellek kijelzője, akkumulátora, kameramodulja. Ehhez az Apple Self Service Repair szolgáltatása nyújt segítséget. Az alkatrészek mellett a munkához szükséges szerszámok is megvásárolhatók a cégtől, illetve azokat bérelni is lehet tőlük.

Ne hagyd ki!