Egyébként is óriási a szakemberhiány a magyar IT-szektorban
Fotó: Shutterstock

Magyar informatikus-exodustól tartanak a szakértők

Egy magyar informatikusok körében végzett friss kutatás eredményei miatt kongatják a vészharangot a szakértők. A hazai IT-szektort óriási emberhiány sújtja, ráadásul ha a felmérés eredményei igazak, számítástechnikusok tömegei hagyhatják el az országot a jövőben.


Óriási a szakemberhiány a magyar IT-szektorban

A digitális gazdaság adja a magyar GDP nagyjából 20 százalékát, azonban az ágazat bővülését jelentősen visszafoghatja a munkaerőhiány. Az elmúlt években mintegy 26 ezer fős szakemberhiányt prognosztizáltak a hazai IT területén. Ezért a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a digitális gazdaság fejlesztésében érdekelt IVSZ arra volt kíváncsi, hogy milyen karrierlehetőségeik vannak az ország informatikusainak, és hogyan lehetne vonzóvá tenni számukra a magyarországi munkavállalást. A kutatással a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványt bízták meg – írja a hwsw.hu.

A kutatás eredményeiről

A felmérésben mintegy ezer IT-szakember válaszai szerepelnek. 10-ből 9 megkérdezett leginkább a szakmai képzések mennyiségi és minőségi fejlesztésében látja a megoldást a munkaerőhiányra. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar informatikusok jellemzően hazai és külföldi megbízóknak is dolgoznak, azonban úgy, hogy nem költöznek el Magyarországról.

Azonban a válaszadók negyede valószínűnek tartja, hogy a következő 20 évben legalább néhány évre elhagyja az országot a munkája miatt. A megkérdezett senior IT-szakemberek szerint a külföldi munkavégzés elsősorban a karrierjük elején álló munkavállalókra jellemző, ezen belül azokra, akik még nem alapítottak családot, illetve nem születtek gyermekeik.

A kutatásban résztvevők többsége szerint a már külföldön/külföldre dolgozókat hazacsábítani, illetve az erre készülőket maradásra ösztönözni csak versenyképes jövedelmekkel, illetve a külföldi munkavállaláshoz hasonló egyéb feltételekkel lehet. Emellett háromnegyedük támogatná egy olyan IT/programozói digitálisnomád-vízum bevezetését, amely könnyítené a betelepülők munkaerőpiaci adminisztrációját, enyhítené adóterheiket, illetve garantálná az egészségügyi ellátásukat.

Nem sokan hagyják el a szektor

Bár a válaszadók jelentős része gondolkozott korábban az IT-s pálya elhagyásán, azonban legfeljebb a tizedük lépheti azt meg. A pályaelhagyás mögött meghúzódó okok között a legnagyobb arányban a szakmai kiégést, a túl magas stresszt, illetve a más hivatások iránti érdeklődést említették.

A munkájuk nehézségei között a legtöbben a folyamatosan frissülő tudás megszerzését és megtartását említették, illetve az új, kurrens ismeretek elsajátítását.

Ne hagyd ki!