Problémák merültek fel az Apple-nél
Fotó: Shutterstock

Gondban lehetnek, akik iPhone-t vásárolnának karácsonyra

Akadozik a legújabb iPhone-ok gyártása, ezért megnövekedett szállítási időre kell számítania annak, aki ilyen készülékre vágyik a karácsonyi időszakban. Mutatjuk a részleteket!


Gyártási problémák az új iPhone-oknál

Az Apple arra számít, hogy a karácsonyi időszakban a tervezettnél kevesebbet tud szállítani a legújabb csúcsmobiljaiból, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellekből. Ennek oka, hogy a koronavírus miatti újabb korlátozások ismét akadályozzák a termelést a kínai Csengcsou városi összeszerelő-üzemben. A cupertinói cég szerint az ügyfelek megnövekedett szállítási idővel számolhatnak. A vállalat a tervezettnél legalább 3 millióval kevesebb legyártott iPhone 14-essel számol az idén, 90 millió helyett 87 millióval – írja a hwsw.hu.

November elején karantén alá helyezték Kína meghatározó elektronikai ipari termelő régióját, a Hanan tartomány fővárosa mellett található Csengcsou Repülőtér Ipari Zónát, ahol egyebek mellett a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a Foxconnak is megtalálható az üzeme. A nagyjából 200 ezer főt foglalkoztató gyárban készül például az iPhone okostelefonok jelentős részét, megerősítetlen információk szerint az iPhone Pro és Pro Max modellek mindegyike.

A kalkulációk szerint a gyár egyhetes leállása a novemberi termelés 30 százalékát vetheti vissza, ami a közelgő ünnepi szezont tekintve a lehető legrosszabbkor jön a megrendelőknek. Tovább nehezíti az Apple helyzetét, hogy kevésbé fogynak az új generációs iPhone-ok olcsóbb változatai, mint azt várták. Viszont keresettebbek a drágább verziók, ezért az almás cég a gyártási volumenek átcsoportosítását kérte a beszállítóitól október végén. Az iPhone 14 alapmodellre és az iPhone 14 Plus variánsra azóta sem mutatkozik nagyobb érdeklődés.

Indiába kerülhet a kínai iPhone-gyártás jelentős része

A koronavírus-járvány miatti korlátozások és a geopolitikai feszültség okán mérsékelné Kína fontosságát az iPhone-gyártásban az Apple. 2025-re négy telefonjukból egy már Indiában készülhet, valamint az összes termékük 25 százalékának az előállítása a kelet-ázsiai országon kívülre vándorolhat. Az iPhone 14-ek körülbelül öt százalékát készíthetik az indiai szubkontinensen az idei év végén. India 2017-től gyárt iPhone-okat az Apple bérgyártója, a Wistron gyáraiban.

Az elemzők szerint az Apple belátható időn belül minősíteni fogja indiai beszállítóit. A dél-ázsiai országhoz köthető Tata Group néhány hete tárgyalt a Wistronnal egy közös gyártókapacitás kiépítéséről Indiában.

Mindemellett Vietnám is jelentős szerepet kap az Apple-termékek előállításában. Az amerikai cég két gyártópartnere, a Foxconn és a Luxshare Precision Industry is megkezdte az Apple Watch-ok és MacBookok próbagyártását az észak-vietnámi üzemeikben.

Egyébként az Indokínai-félszigeten fekvő ország az almás vállalat második legnagyobb gyártóbázisa Kína után. 2025-re ott készülhet az összes iPad és Apple Watch 20 százaléka, a MacBookok 5 százaléka és az AirPods 65 százaléka.

Ne hagyd ki!