Jövőre letakarják a cigisdobozokat.Egységes takarás

Nyolc év alatt 100 százalékkal drágult a cigaretta, januártól pedig egységes dobozok jönnek - emlékeztet a Telex. A márkák megkülönböztetése gyakorlatilag eltűnik, a dobozok egységes zöld színű alapon, teljesen azonos betűtípussal tüntetik fel a márkákat. Az EU nyomására és a magyar állam törekvései mentén egészségügyi okokból így tovább szigorodik a dohánytermékek értékesítése.

Piacvezetők

Jelenleg a hazai piacon

  • a Philip Morris 40 százalék feletti piaci részesedéssel vezet (övé a Marlboro, a Philip Morris, az L&M, a Chesterfield);
  • a második a BAT (Sopianae, Pall Mall, Rothmans, Dunhill, Kent, Lucky Strike);
  • a kisebbek között fontos szereplő az Imperial (Davidoff, Gauloises, John Player Special, West);
  • Japan Tobacco (Camel, Salem, Winston, Benson&Hedges);
  • és van egy magyar tulajdonú cég, a Continental (Pannónia, Sláger és a Hungária).

Alig 10 százalék

Magyarországon is a dohányipar nagyjából a GDP 1,2 százalékára rúg, nagyjából 840 milliárd a forgalom. Jelenleg 25-30 ezer ember megélhetése kapcsolódik a hazai dohányiparhoz. Érdekesség, hogy egy doboz 1620 forintba kerülő cigi után a gyártó alig több mint 10 százalékot kap meg a terméke végső árából. 1237 forint az összes adó (tételes és százalékos jövedéki adó és áfa), 200,6 forint a kis- és nagykereskedelmi árrés, és 172,4 forint a dohánygyár nettó bevétele.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!