Egy kitámasztott lakókocsi parkol egy tó partján egy vadregényes tájon, szürkületben
Fotó: Shutterstock

Chiphiány ide vagy oda, a lakókocsik tarolnak a piacon

A koronavírus miatti lezárások és a távmunka elterjedése miatt rengeteg ember úgy döntött, hogy maga mögött hagyja a lakását, vásárol egy lakókocsit, és nyakába veszi a világot. Ágazati szereplők szerint soha nem volt még akkora kereslet a lakóautók iránt, mint idén.


Milyen válság?

Bár a járműipart jelentősen megviselte a globális chiphiány, a friss adatokból arra lehet következtetni, hogy a lakókocsikat elkerülte a válság. A mozgó házak iránti kereslet a pandémia berobbanásával lendült fel. Azóta eltelt szűk két év, a vásárlói igények pedig még magasabbak lettek.

A Lakóautóipari Szövetség (RVIA) friss elemzése szerint a gyártók idén októberben 57 970 járművet értékesítettek, ez 22,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi, azonos időszakhoz képest. Az idei évből még egy hónap hátra van, de máris rekord született: 2021 januárja és októbere között valamivel több mint 510 600 lakókocsit állítottak elő a gyártók. Az eddigi legjobb eredményt a 2017-es év hozta el, akkor egész évben 504 600 járművet gyártottak le. Az RVIA előrejelzése szerint idén ez a szám elérheti az 577 200-at.

Ez még csak a kezdet

Az ellátási lánc és munkaerőhiány kihívásai ellenére igazán figyelemreméltó, hogy a lakóautó-ipar megtalálta a megoldást a problémák leküzdésére, és 12 hónapon keresztül folyamatosan rekord számokat produkált.

-fogalmazott Craig Kirby, az RVIA elnök-vezérigazgatója a jelentésben.

Külön érdekesség, hogy a lakókocsik iránti kereslet vélhetően tovább fog nőni a 2022-es évben is. Egy másik, szintén nemrégiben végzett RVIA-felmérés szerint 72 millió amerikai lakos tervezi, hogy jövőre belemerül a lakókocsis életérzésbe, ami hozzávetőlegesen 18 százalékos ágazati növekedést jelentene az idei rekordévhez képest.

Korábban mi is foglalkoztunk a jelenséggel. Több olyan család tapasztalatait is bemutattuk, amelyek tagjai maguk mögött hagyták megszokott életüket, és huzamosabb időre beköltöztek egy lakókocsiba, hogy bejárják a világot. Történeteiket EBBEN és EBBEN a cikkben olvashatjátok el.

Ne hagyd ki!