Mi meglepődtünk azon, mi lehet idén a legkeresettebb karácsonyi ajándék
Fotó: Shutterstock

Ez lehet idén a legnépszerűbb karácsonyi ajándék

Egy friss felmérés szerint idén sem várható visszaesés a gyerekeknek szánt karácsonyi ajándékok piacán. A kutatás arra is rámutat, hogy mik lehetnek a legnépszerűbb ünnepi ajándékok 2022-ben.


A gyerekek sok játékra számíthatnak idén karácsonykor is

A REGIO JÁTÉK friss, 4 ezer fő bevonásával készített kutatásából kiderül, hogy jelentősen nem fog változni a gyerekek karácsonyi ajándékaira fordított összeg tavalyhoz képest. A válaszadók 35 százaléka 15 ezer forintnál többért, 32 százaléka 10-15 ezer forint, 25 százalékuk pedig 5-10 ezer forint között választ meglepetéseket. A legnagyobb ünnepi kiadások idén az ajándékok (57 százalék) és az élelmiszerek (35 százalék) lehetnek.

A kisgyermekes családok fele előre készül az anyagiakkal az ünnepekre. A válaszadók ötöde októberben kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, viszont a felük novemberben lát hozzá. Decemberre csupán tízből egy fő hagyja az ajándékvásárlást.

A felmérés szerint a családok leginkább játékot, könyvet és ruhát vásárolhatnak a gyerekeknek karácsonyra. A legkeresettebbek a társasjátékok, a kártyák, valamint a kreatív és fejlesztő játékok lehetnek, azonban a legnépszerűbb ajándék várhatóan a diavetítő lesz.

Ekkora kerettel készülhetnek a karácsonyra a magyarok

A Cofidis Hitelmonitor legfrissebb, 18-69 év közöttiek körében végzett reprezentatív kutatásából pedig az derült ki, hogy átlagosan 100 ezer forintot szánnak a magyarok az idei karácsonyra, amelyből mintegy 47 500 forint értékben kerülhetnek meglepetések a karácsonyfák alá. Három év alatt nagyjából 20 százalékkal, 58 százalékra csökkent azok száma, akik vásárolnak ajándékot.

A válaszadók több mint harmad nyilatkozta, hogy kevesebb pénzből úszná meg az ünnepet, mint tavaly. Nagyjából minden ötödik magyar pedig egyáltalán nem készül költeni a karácsony miatt.

A magyarok 20 százaléka kényelmesen kijön a jövedelméből, míg négyötödének hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek mintegy 200 ezer forintot jelent, ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez. Az élelmiszerárak emelkedése miatt július óta átlagosan 30 ezer forinttal többet költenek a megkérdezettek konyhapénzre, és a következő hónapokban további drágulásra számítanak. Jelenleg havonta átlagosan 142 ezer forintot költenek élelmiszerre

- áll a Cofidis közleményében.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok kétharmada készül karácsonyfát állítani. Nagyjából azonos arányban vannak akik az élőt és akik a műfenyőt preferálják. A fára legtöbben 10 ezer forint körül szánnak, a dekorációra viszont csak a válaszadók negyede költene.

Ne hagyd ki!