A feketemunka terjedésétől, további drágulásoktók és cégbezárásoktól tart a szakember
Fotó: Shutterstock

Feketemunka, áremelés, cégbezárások: így látja az Iposz elnöke

Nagyobb a bizonytalanság a gazdaságban, mint a koronavírus-járvány idején – véli az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke. A szakember szerint számolni kell a feketemunka terjedésével, újabb áremelésekkel és cégbezárásokkal is a következő időszakban. Számos vállalkozást a hitelek sem menthetnek meg attól, hogy lehúzzák a rolót.


A feketemunkát erősítheti a kata átalakítása

Nagyon kevesen tudnak élni az átalakult kisadózó vállalkozások tételes adójával, azaz az új katával Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke szerint. Sokan nem váltottak másik adózási formára, hanem inkább felhagytak a vállalkozással.

A korábbi katások nagyjából 80 százaléka vagy teljesen letett a vállalkozásról, vagy a sokkal költségesebb és több adminisztrációval járó átalányadózásra tért át. (…) Kijelenthető, hogy az új katatörvénnyel az adónemet csak nagyon kevesen választották

idézi a szakembert az RTL.

Németh László emellett a feketemunka megerősödésétől is tart a változások miatt.

Az is benne van a pakliban, hogy azoknak egy része, akik eddig az egyszerű adminisztráció – nem kellett számlákat gyűjteni, nem kellett könyvelőt fizetni – miatt bejelentkeztek a kata alá, visszatérnek a feketepiacra. A kollégáimmal beszélgetve úgy saccolnám, hogy százezernél is több ember választhatja a feketézést. Ők azok, akik másodállásra nem fognak vállalkozást alapítani, drágább, bonyolultabb adónemet választani vagy komoly adminisztrációt vezetni

– fogalmazott az elnök.

Nem oldotta meg a legnagyobb problémát a kata átalakítása

Németh László szerint voltak gondok a régi katával, például egyes cégek bújtatott foglalkoztatásra használták az adónemet, hogy a munkavállalók kisebb szociális biztonsága árán kevesebb adót és járulékot kelljen az államkasszába fizetniük. Az Iposz is jelezte, hogy bajok lesznek, ha a kormány nem nyúl a katához, azonban a mostani megoldás a legnagyobb problémát nem oldotta meg: a nyugdíj kérdését.

Ma egy havi 50 ezer forintot fizető katás két évi munkája után nagyságrendileg egy évi szolgálati időt számolnak el. Ahogy emelkedik a minimálbér, ez egyre kisebb arányú szolgálatiidő-elszámolást jelent, ami nagymértékben csökkenti a nyugdíjat. (…) Lesznek, akiknek a mostani rendszer miatt gyakorlatilag nem lesz nyugdíjuk

– mondta a szakértő.

Vállakozások zárhatnak be

Németh László szerint biztos az áremelés azoknál, akik más, drágább adózásra tértek át.

Főleg az üzlethelyiséget bérlő vállalkozóktól hallom, hogy az áramszámlájuk háromszorosára, hatszorosára, sőt valakinek akár tízszeresére nőtt. Még úgy is, hogy rezsicsökkentő intézkedéseket vezettek be: nem vagy nem annyira megy a klíma, korlátozottabban használják a világítást. Rettegnek, hogy mit hoz a tél

- tájékoztatott Németh László.

Az elnök szerint mindezek a problémák akár cégbezárásokhoz is vezethetnek, különösen télen, az idegenforgalomban. Hallott olyan szállodákról, amelyek már a zárást készítik elő, mert nem tudják kigazdálkodni a kiugróan magas bér- és energiaköltségeket. Azonban általánosan elmondható, hogy nagy a bizonytalanság a vállalkozásoknál, amelyeknek a november és a december lehet a vízválasztó.

Megint a hitelfelvételre biztatják a mikro- és kisvállalkozásokat. Az a baj, hogy a korábbi időszakok bedőlt hitelei miatt ezek a vállalkozások ebben már nem bíznak. (…) Azt sem lehet látni, meddig kellene hitellel a túlélésért küzdeni. Ez pedig meghatározó, azt mondják a vállalkozók, hogy akkor köszönöm, nem kérem a hitelt. Vagy még most bezárják a boltot és kiszállnak úgy, ahogy tudnak.

– idézi a portál az Iposz elnökét, aki hozzátette, hogy a koronavírus időszakával szemben most a vállalkozások nem látják a kiutat a helyzetből.

Ne hagyd ki!