Betett az aszály a kávénak, hiány fenyeget
Fotó:123RF

Betett az aszály a kávénak, hiány fenyeget

A világ legnagyobb kávéexportőrét szárazság sújtja, ami veszélyezteti a kávéültetvényeket. Ha nem változik a helyzet, brutális kiesések várhatók a globális ellátási láncban- írja az Al Jazeera.


Brazília a világ legnagyobb kávé-, cukor- és narancssűrítmény exportőre. Éppen esős évszak van a dél-amerikai országban. Ezzel csak annyi a gond, hogy nem esik az eső. Az ország legértékesebb mezőgazdasági területein a talaj csontszáraz, a folyók szintje pedig aggasztóan alacsony. Olyan súlyos az aszály, hogy a gazdák attól tartanak, minden vízkészletük el fog fogyni a következő néhány hónapban. Ráadásul hamarosan beköszönt a brazil száraz évszak.

Nagy a baj

A narancsfák és a kávéültetvények kiszáradása pont egy olyan időszakban történik, amikor rekordnagyságú igények tapasztalhatók a mezőgazdasági termékek iránt. A növekvő kereslet csökkenő kínálattal társulva drasztikus áremelkedésekhez vezethet.

Brazília narancsexportja 31 százalékkal csökkent az elmúlt évben, erre 33 éve nem volt példa. Ezt a tendenciát az arabica kávé (ezt használja például a Starbucks) is sebesen követi.

Sao Paolo-ban és Minas Gerais-ben katasztrofálisan alacsony volt a csapadékszint január és április között. A legszárazabb területek a szokásos csapadékmennyiség felét kapták meg ebben az időszakban. Ráadásul ezek pont azok a hónapok, amikor a megfelelő vízellátás kritikusan fontos a kávébabok egészséges növekedéséhez.

Tovább rontja a helyzetet, hogy tavaly is hasonló szárazsággal kellett megküzdeniük a gazdáknak, így szinte semmi tartalékuk nem maradt. Az egyik helyi gazda, az 53 hektárt művelő Mauricio Pinheiro arról számolt be, hogy már a zuhanyzáshoz is alig maradt vize, mert szinte mindent az öntözésre fordít. Hozzátette, ilyen helyzetbe normális esetben augusztus környékén szokott kerülni.

Celso Oliveira meteorológus elmondta, teljesen természetes és megszokott a közelgő száraz évszak, a problémát inkább az jelenti, hogy az elmúlt években 1-2 hónappal kitolódott a csapadékmentes szezon időtartama. Korábban szeptemberben már érkeztek az első esőfellegek, manapság azonban csupán októberben, rosszabb esetben novemberben indul az esős évszak.

Jelenleg a brazil kávéültetvények 15, míg a narancstermelő területek 30 százaléka jut elegendő vízhez.

A legnagyobb pályás

Brazília felelős a világ kávéexportjának harmadáért. Ezzel messze ők a legnagyobb exportőrök. Tavaly több mint 1 millió 830 ezer tonnányi kávéval látták el a világot, ami körülbelül 4 milliárd dolláros bevételt jelentett a braziloknak.

A második Vietnam, de ők is elmaradnak az éllovastól 1 millió tonnával. A dél-amerikai ország kávéültetvényeinek összterülete meghaladja a 27 ezer négyzetkilométert. Ezek nagy része Minas Gerais-ben, São Paulo-ban és Paraná-ban található. Így már látható, miért olyan nagy probléma, hogy pont ezek a területek nem jutnak elegendő csapadékhoz.

A kávé mellett a világ narancsellátásának legnagyobb részéért is a brazilok felelnek. Tavaly több mint 1 millió tonnányi narancsot exportáltak a világ különböző országaiba, ez közel 1,8 milliárd dollárt eredményezett a kereskedőknek.


Related Articles Around the Web
The Conversation

Ne hagyd ki!