Egy speciális eljárással érdemes lehet bevonni a kávézaccot a betongyártásba
Fotó: Shutterstock

Kávézaccot kevertek a betonba, meglepő az eredménye

Jóval erősebbé tehető a beton, ha egy speciális eljárással kávézaccot is bevonnak a gyártásába – állapították meg kutatók. A vizsgálatuk eredményeit egy friss tanulmányban publikálták.


Nagyjából 30 százalékkal is erősíthető a beton némi kávézaccal

A kávézacc hasznosításának egy újabb módját fedezték fel az ausztrál RMIT Egyetem kutatói. Rájöttek ugyanis, hogy a szilícium-dioxid akár kávézaccal is helyettesíthető a betongyártásban. Ráadásul a homoknál sokkal erősebb kötést eredményezhet.

Ezzel a környezet is jól jár. A szerves hulladékok ártalmatlanítása jelentős környezeti kihívás, lévén nagy mennyiségben bocsátanak ki üvegházhatású gázokat (metánt, szén-dioxidot), amelyek szerepet játszanak az éghajlatváltozásban. (…) Csak Ausztrália 75 millió kilogramm kávézaccot termel éves szinten, ezek zöme pedig hulladékként végzi

- idézi Rajeev Roychandot, a Journal of Cleaner Production folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzőjét a HVG.

Azonban kiemelik, nem lehet a kávéfőzőből kiszedett zaccot közvetlenül felhasználni a betongyártáshoz. Előbb magas hőmérsékleten pirolízisen kell átesnie, ezután használható a homok helyettesítésére. Ehhez a kutatók szerint a 350 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Az így létrehozott anyag 29,3 százalékkal növelheti az azzal megfelelő arányban elkevert betonkompozit nyomószilárdságát - írja az Engadget.

Csökkenőben az építőipar jövedelmezősége

Egyébként 12 százalékkal volt alacsonyabb az építőipari termelés volumene 2023 májusában, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján. Főleg az épületépítések dőltek be, mintegy 13,6 százalékkal.

Különösen nagymértékű a megrendelési állomány visszaesése. A PlanRadar tájékoztatása szerint 36,9 százalékkal csökkent a megkötött új szerződések, azon belül 48,5 százalékkal az épületek építésére vonatkozók száma a vizsgált időszakban.

Viszont kedvező hír az építkezést vagy felújítást tervezőknek, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kutatása alapján az építőipari cégek 92 százaléka zavartalanul tudta beszerezni az építőanyagokat az év első felében, ami azt is jelenti, hogy gyakorlatilag megszűnt a hazai építőanyaghiány. Ez maga után vonzza ezen termékek árának a csökkenését is.

Továbbá az ÉVOSZ-hoz tartozó Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat kutatásából az is kiderül, kisebb mértékű, százalékosan egy számjegyű csökkenést várnak az építőanyagok árában az építőanyag-kereskedők. Leginkább az EPS (polisztirol) szigetelőanyagok és a betonacélok árszintje mérséklődhet. A legkevésbé pedig a festékanyagok, a cement és a gipszkarton árszabása csökkenhet a szakemberek szerint.

Ne hagyd ki!