Érdekel mely kötetek vitték a könyvkereskedők szekerét?
Fotó: Shutterstock

A legmegfizethetőbb luxuscikké válik a könyv

A papír dinamikusan drágulása sújtja a hazai nyomdaipart és könyvkiadókat. Karácsonyra a könyv lehet a „legmegfizethetőbb luxuscikk” a szakma szerint. Mutatjuk azt is, hogy mely könyvek húzták a nagyobb könyvkereskedők szekerét.


Gyorsan nő a papír ára

A magyar nyomdaipar és a könyvkiadók is sok megpróbáltatáson vannak túl az idén, de a legjobban talán a papír árának az elszállása és a vásárlóerő jelentős gyengülése sújtotta őket.

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát. (…) Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban. A kemény táblás könyvekhez szükséges úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható

- nyilatkozta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a VG-nek.

A Magyarországon kiadott könyvek eladásai tavaly nagyon jól alakultak. Különösen azok a nagy kiadók hasítottak, amelyek a bejáratott webshopjukkal át tudták vészelni a pandémiát is. Viszont a kisebb szereplők – köztük számos családi mikrovállalkozás – állami segítségre szorulhatnak manapság. A legnagyobb bajban a szak- és rétegkönyveket kiadók lehetnek. Ők adják a könyvtermés nagyjából 40 százalékát.

A szektor idei sikere leginkább a karácsonyi eladásoktól függ. Gál Katalin szerint az ünnepekkor a könyv lesz a legmegfizethetőbb luxuscikk.

Ezek a könyvek húzhatták a könyvkereskedők szekerét

A Líra csoportnál tavaly a magyar szerzők könyvei vitték a prímet. A legkeresettebb mű az előző évben Dragomán György: Főzőskönyve volt.

A szépirodalom területén Vámos Miklós és Bereményi alkotásai voltak a legnépszerűbbek.

A gyerekeknek szóló kiadványok között a Nyúl Péter-könyvek és a Bori-sorozatok érték el a legnagyobb sikert.

Más kiadók könyvei közül Orvos-Tóth Noémitól az Örökölt sors, Bödőcs Tibortól a Mulat a manézs és Matthew McConaughey életrajzi írásai voltak rendkívül népszerűek.

Kiemelkedett még Krausz Gábor szakácskönyve, vagy a Halott Pénz nevű együttest bemutató Na még mit nem? című kötet, valamint Kati Marton Merkel-életrajza is.

A Librinél az első helyezett a Líra listáján is feltűnik: Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című kötete. Nagyot futott Edith Eva Egertől: A döntés, illetve Almási Kitti: Ki vagy te? című írása, valamint Kepes Andrástól: A boldog hülye és az okos depressziós.

Szépirodalmi témában tavaly a legkeresettebb művek voltak Náray Tamástól a Volt egyszer egy varrodám, a korábbi felsorolásban is említett Bödőcs Tibor: Mulat a manézs, illetve Delia Owenstől: Ahol a folyami rákok élnek.

Nagyot ment ezeken kívül Presser Gábor önéletrajzi kötetének második része és Dezső András oknyomozó kötete, a Fedősztori is.

Ne hagyd ki!