Akár sokszorosára is emelkedhet egy ritka mesekönyv értéke néhány év alatt
Fotó: Shutterstock

Mint a mesében: kincset érhet egy régi mesekönyv

Néhány mesekönyv idővel sokkal értékesebb lehet. Ezért egy-egy, a karácsonyfa alá kerülő mesekönyvritkaság akár kiváló pénzügyi befektetésnek is minősülhet. Mutatunk olyan könyveket, amelyek megsokszorozták az értéküket.


Különösen jó befektetés lehet egy mesekönyv

A mesekönyv nemcsak izgalmas történetek ígéretét hordozza, hanem kivételes pénzügyi befektetés is lehet. Persze nem mindegyik könyv értéke ugrik meg idővel, csak bizonyos szempontok teljesülése után lehet különösen értékes. Fontos, hogy ritka és keresett legyen, valamint jó állapotú.

Néha a fizikai vagy online piactereken is ki lehet fogni ilyen könyveket az értékük töredékéért, amelyek kiváló ajándékok lehetnek akár karácsonyra is.

Magyar példa

Olyan meséskönyvre, amely jó pénzügyi befektetés lehet, magyar példa Bartos Erik: Anna, Peti, Gergő (APG)-könyvsorozata. Ezeknek a könyveknek az értékét megsokszorozta, hogy a jelentős keresletük ellenére sem adták ki többször, ezért az APG-kötetek árfolyama folyamatosan emelkedett – írja a VG.

A 11 kötetet egyben nagyjából 120 ezer forintért lehet manapság megvásárolni, darabonként 12-15 ezerért. Az eredeti példányok mintegy 2500 forintba kerültek és 2006-2009 között jelentek meg.

Nemzetközi példa

Olyan meséskönyvekre, amelyek ára elszállt az évek alatt, számos remek példákat találunk külföldön. Például J. R. R. Tolkien 1937-ben másfél ezer példányban megjelent kötetének, A hobbitnak (The Hobbit) egy kitűnő állapotban megmaradt példánya 65 ezer dollárért kelt el már 2003-ban!

A Lewis Carroll: Alice kalandjai Csodaországban 1969-ben Salvador Dalí által illusztrált és aláírt példányát 20 ezer dollárért vásárolták meg.

A Harry Potter és a bölcsek köve a Bloomsbury 1997 júniusában kiadott 500 első példányának egyike pedig hibátlan állapotban 37 ezer dollárért cserélt gazdát 2005-ben. 2021 decemberében pedig 471 ezer dollárért ment el (mintegy 185 millió forint).

Továbbá a Disney-klasszikusok is népszerűek. A mesebirodalomba tartozó könyvek eredetijeiért akár 180 ezer forintot is elkérnek. Emellett például az első Micimackó kötetek is rendkívül értékesek.

Erre is érdemes odafigyelni

Tény, hogy nem igazán lehet tudni, mely könyv lesz pénzügyileg jó befektetés a jövőben. Azonban amely kiadások ára eddig felfelé száguldott, feltételezhető, hogy később is emelkedni fog. Értékesek lehetnek az első példányok, különösen, ha nem adták ki többször és megfelelő állapotban maradtak fent. Azonban olyan meséskönyvek ára növekedhet jelentősen, amelyek történetei generációkon át lenyűgözték vagy lenyűgözik az olvasóikat, ezért nagyon keresettek.

Ne hagyd ki!