A munkaerőhiány a koporsókészítőket is elérte
Fotó:123RF

A munkaerőhiány a koporsókészítőket is elérte

Magyarországon az elmúlt év adatai szerint 130 ezer elhunytból 80 ezertől hamvasztásos, 50 ezertől koporsós temetésen vettek végső búcsút. A hamvasztásos temetés ára 100 ezer és 350 ezer forint között mozoghat, egy koporsós temetésnél 300 ezer forint az induló ár.


Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a temetkezések költsége

– mondta Balogh Károly, a koporsókat is gyártó Karsol Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak, Nyugat-Európában ezer és ötezer euró között mozognak az árak.

A nyíradonyi székhelyű cég naponta 180-200 koporsót készít. A gyártói árakat üzleti titokként kezeli, de Balogh Károly elmondta, hogy a legolcsóbb és a legdrágább koporsó között két és félszeres a különbség. A cég évente 40-50 ezer koporsót értékesít, ezek 75 százaléka exportra, főként az olasz, a román és a francia piacra kerül. A Karsol Kft. 2019-ben 1,8 milliárd forint árbevételt ért el, a tavalyi adatok pedig ezt körülbelül 10 százalékkal múlták felül – közölte az ügyvezető igazgató. A cég munkaerőhiánnyal küszködik, ezért automatizálni szeretné a koporsógyártást, ipari robotokkal bővíti a gyártóbázisát, erre a következő öt évben egymilliárd forintot szán.

Végső búcsú

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének (Mateszsz) a legnagyobb temetkezési szervezet Magyarországon, több mint heten tagja van. Kegyeleti gyászszertartásokkal 480-500 kkv foglalkozik, van olyan cég, amelyik temetőüzemeltetést is végez.

A fővárosban és a megyeszékhelyeken főleg a sírhelyárak miatt kerül többe a végső búcsúztatás. Míg egy kisebb településen a sírhelyért 25 évre ötezer forintot kérnek, ez Budapesten már meghaladja a százezer forintot is. Jogszabály határozza meg az értékesíthető szolgáltatások és termékek körét.


Ne hagyd ki!