Nagy szükség lenne a fiatal, jól képzett munkaerőre az Észak-Alföldön
Fotó:123RF

Ha itt jársz az országban, megérted a munkaerő-toborzás minden nyűgét

Az észak-alföldi régió gazdasága sok tekintetben le volt maradva a nyugat-magyarországi megyékhez képest az utóbbi évtizedekben. Manapság azonban fordulat körvonalazódik, főleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecen környékén: felütötte a fejét a munkaerőhiány.


Egy régió, három megye, három sors

Az észak-alföldi régió munkaerőpiacának helyzetével foglalkozik cikkében a HelloVidék.hu. A portál több szakembert kérdezett a témában. Elmondható, hogy igen vegyes képet mutatnak a térség megyéi.

Az észak-alföldi régióban él az ország lakosságának 15 százaléka. A közép-magyarországi régió után ez a második legnépesebb magyar vidék. Három megye tartozik ide: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Hatalmas különbségek körvonalazódnak ezen megyék között. Hajdú-Bihar megye az egyik legkedveltebb beruházási célpont az országban, Debrecenbe áramlik Budapest után a legtöbb kutatás-fejlesztési beruházás. Emellett itt a legnagyobb az egyszerűsített foglalkoztatás aránya lakosságarányosan Magyarországon – tájékoztatta a hírportált Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a mezőgazdaság és az ehhez kapcsolódó feldolgozóipar dominál, és meglehetősen nagy arányban van jelen a mélyszegénység is. Hiába van jelentős munkaerő-utánpótlása a megyének, igen nehéz feladat a térségben a toborzás.

Jász-Nagykun-Szolnok köztes helyzetben van: a mezőgazdasági termelés mellett több nagyvállalat is jelen van a térségben a szakember szerint.

Az országos átlagnál (3,9 százalék) mindhárom megyében magasabb a munkanélküliek aránya, a legkedvezőbb azonban Hajdú-Biharban (5,33 százalék). Itt a folyamatban lévő nagyberuházások miatt ez az érték várhatóan tovább fog javulni a következő években. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5,52 százalék, amíg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6,73 százalékos a munkanélküliségi ráta a Trenkwalder által közölt adatok szerint. A régió nagyvárosaiban azonban valamivel jobb a helyzet: Debrecenben 3,7 százalék, Nyíregyházán 2,4 százalék a munkakeresők aránya.

Sok a nyitott pozíció

Moldován Krisztián, a Hays Logistics & Supply Chain csapatvezetője arról beszélt, hogy a régió vállalatai folyamatosan keresnek megfelelő szakembereket, valamint a bérek is növekednek a területen. Emellett egyre jellemzőbb a heti két nap „home office” bevezetése a pandémia utáni időszakban is.

„Az észak-alföldi régióban karbantartás, folyamatmérnökség, NPI, valamint minőségirányítási területen láttuk a legtöbb nyitott pozíciót, túlnyomó részt beosztotti, nem vezetői szinten. Karbantartáson belül a technikusi szintű pozíciók folyamatos kihívást jelentenek a vállalatoknak, de jóval könnyebb a betöltésük, ha nem 12 órás műszakokról van szó. Minőségbiztosításban az iparági tapasztalat megszerzése járhat kihívásokkal Beszerzés és Supply Chain területén általános munkaerőhiányt tapasztalunk, a keresések jellemzően az operatív és stratégiai beszerző, raktárvezető, logisztikai koordinátor és ezek mellett vezetői pozíciókra irányulnak”

– közölte Moldován Krisztián.

Akadnak azonban problémák az szabad munkahelyek feltöltésével kapcsolatban. Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing divíziójának csapatvezetője szerint a régióban alacsonyabb szintű nyelvtudással rendelkeznek a jelöltek. Az idegennyelv-ismeret azonban több üres pozíció betöltéséhez is alapkövetelmény, ezért gyakran kevés jelölt közül válogathatnak csak a cégek.

Nógrádi József tapasztalata szerint a fizikai munkaerőt tekintve - főleg Hajdú-Biharban - a jelentős fémipar miatt nagy az idény hegesztőkre, lakatosokra, cnc gépkezelőkre, villanyszerelőkre, targoncásokra, sofőrökre, valamint operátorokra. Szellemi munkaköröket tekintve pedig elsősorban a gyártó vállalatok keresnek mérnököket, gyártástervezőket, minőségbiztosítási szakembereket, valamint értékesítőket.

Fejlődnek a bérek

Nógrádi József szerint a közeljövőben két tényező is nagy befolyással lesz a régió munkaerőpiacára:

„Egyrészt a régióban a bérek az országos átlag alatt vannak, jóval nagyobb a minimálbéren, vagy a körül fizetett munkavállalók aránya. Akiket eddig minimálbérek fizettek, most automatikusan közel 20 százalékos béremelést kapnak. Másrészt számos, a járvány miatt leállított, elhalasztott beruházás – részben állami ösztönzők hatására is – újraindul. A debreceni BMW is például jövőre már valószínűleg megkezdi a toborzást. A pótlólagos munkaerőigény tovább erősíti majd a béremelési spirált.”

A szakember arra is kitért, hogy az Észak-Alföldön a fizikai munkások órabére jelenleg az országos átlag alatt vannak, alig haladja meg az 1200 forintot. Régión belül kiemelkedik azonban Hajdú-Bihar megye. Emellett a BMW debreceni beruházása szintén felfelé mozdítja a bérszintet abban a térségben.

Ne hagyd ki!