Vége a kötelező akciózásnak
Fotó: Shutterstock

1 év 1 hónap után vége a kötelező bolti akciózásnak

A kormány leszorította az inflációt, 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.


A kötelező akciózás rendszerét a kormány 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be. 2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört.

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett.

Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15%-kal olcsóbban kellett kínálni.

A közlemény szerint a kötelező akciózás rendszere hatékony és eredményes volt, az online árfigyelővel együttesen érdemben járult hozzá, hogy a kormány először letörje és egy számjegyűre csökkentse az inflációt, majd azt alacsony, 4% körüli szintre szorítsa vissza.

A kormány az inflációs folyamatokat, valamint a kapcsolódó intézkedés-rendszert vizsgálva megállapította, hogy a kötelező akciózás elérte célját, ugyanakkor a kiskereskedelmi szereplők közötti fokozott versenyt továbbra is fenn kell tartani. Az online árfigyelő rendszer marad. A kötelező akciózás élénk vitákat gerjesztett szakmai körökben, többen vitatták inflációletörő hatását.


Ne hagyd ki!