Sorra érkeznek a rossz hírek a kriptopiacról
Fotó: Shutterstock

Besült egy újabb kriptopiaci nagyágyú

Az FTX kriptotőzsde bukása után újabb jelentős kriptopiaci szereplő omlott össze. Csődöt jelentett a BlockFi hitelező.


Újabb összeomlás a kriptopiacon

A kriptós hitelezéssel foglalkozó BlockFi november elején kezdte korlátozni a platformján folytatott tevékenységeket, valamint szüneteltetni a kifizetéseket is. Ezt azzal indokolta, hogy nem tudja a megszokott módon folytatni az üzletmenetét, mivel az FTX kriptotőzsde bukása miatt sok a bizonytalanság – számolt be róla a Bloomberg.

A BlockFi platformján a felhasználók a kriptós megtakarításaik kihitelezéséért cserébe kamatot gyűjthettek. Az oldal az év elején 9,25 százalékos éves hozamot ígért az ügyfeleinek, ami jóval meghaladta a hagyományos pénzintézetek ajánlatait akkoriban.

A cég a közleménye szerint a csődvédelmi eljárást arra fogja használni, hogy „a partnerei, köztük az FTX és a kapcsolódó vállalati egységek által a BlockFi-vel szemben fennálló összes kötelezettség behajtására összpontosítson”, de a munkát késleltetheti az FTX csődje. Mindeközben kidolgoz egy tervet a hitelezői kifizetésére. A saját bevallása szerint mintegy 257 millió dollár készpénzzel rendelkezik, valamint csökkenteni kívánja a kiadásait, beleértve a munkaerőköltségeit is – írja a Portfolio.

Összeomlás a kriptopiacon

Beszakadt a kriptovaluták piaca az elmúlt 12 hónapban. A kriptopiac drámai zuhanását a szakértők leginkább a szabályozatlanságával és az Egyesült Államok évtizedes csúcsot jelentő inflációs adataival magyarázzák. Emellett a kriptotőzsde néhány meghatározó szereplője is nehéz hónapokon van túl, így sorra kellett drasztikus intézkedéseket hozniuk a túlélésük érdekében, például tömeges elbocsátásokat bejelenteniük. Van akiknek így sem sikerült a túlélés.

A kriptopiac az eddigi csúcsát tavaly november közepén érte el. A legnagyobb piaci összértékkel rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin (BTC) ára akkor meghaladta a 67 ezer dollárt, amíg a második helyen álló Ethereumé (ETH) a 4800-at. Azóta a valuták értéke jelentősen csökkent. Napjainkban a BTC-vel 16 ezer dollár körül kereskednek, az ETH értéke pedig 1200 dollár környékén mozog. A kriptopiac teljes kapitalizációja kevesebb, mint harmadára csökkent 12 hónap alatt.

Ne hagyd ki!