Néhány hónap alatt harmadára zsugorodott a kriptopiac
Fotó: Shutterstock

Beszakadt a kriptopiac – tömegek kerülhetnek az utcára

Óriásit zsugorodott az elmúlt hetekben a kriptovaluták piaca, ami nem csak a befektetőknél, hanem a kripto-kereskedelemben érdekelt vállalatoknál is komoly aggodalmat kelt. A mélyrepülés hatására tömeges létszámleépítéseket jelentettek be a piacvezető kriptokölcsönző cégek.


Mélyrepülés a kriptopiacon

A dolgozói ötödétől, 170 embertől válik meg a BlockFi kriptokölcsönző platform. A Crypto.com a dolgozói öt százalékát, nagyjából 260 főt bocsát el. A szintén kriptovalutákat forgalmazó Gemini pedig körülbelül 100 alkalmazottját engedi el a következő napokban. A szektor globális szereplői a tömeges leépítéseket egyöntetűen a szélsőséges piaci körülményekkel magyarázzák – írja a Gizmodo.

A kriptopiac drámai zuhanását a szakértők leginkább az Egyesült Államok 40 éves csúcsot jelentő, 8,6 százalékos májusi inflációs adatával magyarázzák. Emellett a kriptotőzsde egyik meghatározó szereplője, a Celsius, a piac mélyrepülésére hivatkozva néhány napja jelentette be, hogy szünetelteti a kifizetéseket és a számlák közötti átutalásokat is – jegyzi meg a 24.hu.

Így zuhant a mélybe a piac

A kriptopiac az eddigi csúcsát tavaly november közepén érte el. A legnagyobb piaci összértékkel rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin (BTC) ára akkor meghaladta a 67 ezer dollárt, amíg a második helyen álló Ethereumé (ETH) a 4800-at.

Azóta a valuták értéke jelentősen csökkent, az elmúlt egy hétben pedig zuhanásba kezdett. Jelenleg a BTC-vel kicsivel 21 ezer dollár felett kereskednek, és csak az elmúlt hét napban nagyjából 30 százalékot zuhant az értéke. Az ETH az elmúlt hét 38 százalékos esését követően most nem sokkal 1100 dollár felett áll. A kriptopiac kapitalizációja pedig nagyjából a harmadára csökkent november óta.

Az első kriptohátterű bankkártya

Néhány hete még arról számoltunk be, hogy a Mastercarddal együttműködve a Nexo kriptovaluta-kereskedő piacra dobta az első kriptohátterű bankkártyát. Ez akkor egy jó példának látszott arra, hogy a digitális fizetőeszközök térnyerésével a kripto- és a hagyományos pénzügyi hálózatok még szorosabbra fűzik a kapcsolatukat.

A Nexo kártyája, amely egyelőre csak néhány európai országban érhető el, lehetővé teszi, hogy a felhasználók anélkül költsenek, hogy el kellene adniuk digitális fizetőeszközüket, például a bitcoint, ami így a kredit biztosítéka. A legtöbb hagyományos hitelkártya fedezetlen, és bizonyos összeghatárig használható.

A kártya egy Nexo által biztosított, kriptohátterű hitelkerettel áll összeköttetésben, és világszerte 92 millió helyen lehet fizetni vele, vagyis mindenhol, ahol a Mastercardot elfogadják.

A Mastercard felismerte, hogy a digitális fizetőeszközök forradalmasítják a pénzügyi világot

– kommentálta akkor a kártya megjelenését a Mastercard kriptovalutáért felelős vezetője.

The Conversation

Ne hagyd ki!