A Harry Potter sztárja bevarázsolta magát a vegyiparba
Fotó: Tuyen Vo on Unsplash

A Harry Potter sztárja bevarázsolta magát a vegyiparba

A Harry Potter filmekből ismert Emma Watson olyan vállalat mögé állt be, amely varázslatos technológiai megoldással állít elő biológiailag lebomló műanyagot.


A biológiailag lebomló műanyagok már régóta életünk részét képezik. Az élesztőgombákhoz és baktériumokhoz hasonló mikroorganizmusok bizonyos eljárásokkal módosíthatók. Az így megalkotott sejtes élőlények egy erjedési folyamat során különböző vegyi anyagokat, illetve biológiailag lebomló műanyag-alkotóelemeket képesek létrehozni. Az említett folyamat a sörgyártáshoz hasonlatos. A legtöbb piaci szereplő ezt a technológiai megoldást alkalmazza.

Egy buktatója van az említett eljárásnak, mégpedig az, hogy rendkívül drága. Jelenleg nagyjából 20 dollárba kerül egy kiló kemikália előállítása az említett baktériumok segítségével. Hússzor annyiba, mint a környezetszennyezőbb, hagyományos eljárás. Az emberiség jelenleg évente nagyjából 380 millió tonnányi műanyagot állít elő. Ebből a biológiailag lebomló műanyagok három tonnát tesznek ki. Egyértelmű, hogy valamin változtatni kell. Így gondolta a FabricNano vállalat is. A cég olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a környezetbarát műanyagok sokkal olcsóbban és jóval nagyobb mennyiségben állíthatók elő. A projekt annyira megnyerőre sikeredett, hogy Emma Watson befektetőtársaival karöltve 12,5 millió angol fonttal be is szállt a bizniszbe.

Mi a titok?

A FabricNano forradalmi eljárást fejlesztett ki. A folyamat hasonló a hagyományos erjesztéshez, annyi különbséggel, hogy egyetlen élő organizmus sem szerepel a képletben. Ez azt jelenti, hogy a kémiai reakciók lényegében (kis túlzással) sejtek nélkül mennek végbe. A reakcióban résztvevő enzimeket egy speciális, DNS-szálból szőtt szövetlapra helyezik, méghozzá olyan precizitással, amely a félvezető iparág technológiáját is lekörözi. Utóbbi hét nanométeres távoságokkal dolgozik, míg a FabricNano képes az enzimeket egy nanométernyi távolságra elhelyezni egymástól a DNS-alapon. Így nincs szükség hagyományos értelemben vett élő organizmusokra, az eredmény pedig egy elképesztő tisztaságú kemikália. Röviden, tömören, egy sokkal olcsóbb és hatékonyabb eljárás, amivel rendkívüli mértékben felpörgethető a biológiailag lebomló műanyagok gyártása.

A hagyományos eljárások során rengeteg káros, felesleges melléktermék képződik, ráadásul az alapanyag csupán 40 százaléka kerül hasznosításra. A cég vezérigazgatója, Grant Aarons elmondta, hogy az új technológiával elérhető közelségbe került a kétdolláros kilónkénti előállítási költség, ami felveszi a versenyt a hagyományos eljárásokkal készülő műanyagokkal. A befektetők óriási lehetőséget látnak a vállalatban. Az Atomico egyik partnere, Siraj Khaliq elmondta, a FabricNano célja az, hogy a világ legnagyobb vegyipari vállalatává váljon. A befektető úgy véli, ez reális célkitűzés, ráadásul mindezt zöld technológiával valósítaná meg. Siraj Khaliq szerint tíz év múlva úgy fogunk visszatekinteni a FabricNano által fejlesztett szintetikus technológiára, mint a világ egyik legmeghatározóbb technológiai vívmányára.

A FabricNano a befektetést csapatbővítésre és laboratórium-fejlesztésre fordítja.

The Conversation

Ne hagyd ki!