A hűtés mellett fűtésre is egyre többen használják a klímaberendezéseket
Fotó: Shutterstock

Nagyot szakíthat most, aki légkondicionálókkal foglalkozik

Jelentősen emelkedett a légkondicionálók és mobil klímák ára a közelmúltban, azonban ennek ellenére is egyre nagyobb rájuk az igény. Különösen népszerűek a belépő és prémium kategóriák.


Növekszik a légkondicionálók iránt a kereslet

Jelentősen nőtt a légkondicionálók piaca az elmúlt években. A belépő - és a prémium kategóriákban a leglátványosabb a növekedés, azonban középkategóriás készülékekből is egyre több fogy. Csak az idén nagyjából 10 százalékkal emelkedett az áruk, valamint szakadoztak az ellátási láncaik is. Az LG ennek ellenére azzal számol, hogy 25 százalékkal nőhetnek a klímaberendezéseik eladása az idén – írja a Világgazdaság.

A Daikinnál nagyjából 15 százalékkal emelkedett a slit klímák árszintje április legeleje óta. A cég magyarországi ügyvezetője szerint a drágulás elsősorban a forint gyengeségének az euróval szemben tulajdonítható. Azonban felfelé hajtja a keresletet, hogy a gázellátás bizonytalan jövője miatt egyre többen szeretnének függetlenedni az energiahordozótól, és klímaberendezésekkel oldani meg a fűtést is. Emellett az 50 százalékos otthonfelújítási támogatás ezen berendezések után is igényelhető.

Amit a vásárlók keresnek

A két gyártó szerint a vásárlók elsősorban a csendes, energiahatékony, funkciókban gazdag klímaberendezéseket keresik. Egyre többen használják a készülékeket télen fűtésre vagy temperálásra is, de keresettebbek a légtisztító és frisslevegő utánpótlást biztosító berendezések is.

Fontosnak tartják azt is, hogy távirányítóval és applikációkkal is lehessen vezérelni a készüléket. Emellett népszerűek a felső kategóriás, egyedi dizájnú berendezések. Sokan vannak az impulzusvásárlók is, akik a kánikula miatt szükségmegoldásként olcsóbb alapmodelleket vásárolnak, azzal hűtik a lakásukat.

Két év alatt háromszorozódott meg a piac

Az eMAG-Extreme Digitalon az idei év első öt hónapjában nagyjából 1100 klímaberendezést vásároltak, ami 70 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában, és háromszorosa a két évvel ezelőtti értékeknek. A keresett készülékek átlagára 121 ezer forint volt a vizsgált időszakban, ami 6 százalékos növekedést jelent egy, és 16 százalékos árszintemelkedést mutat két év távlatában. Mindezek mellett többszörösére emelkedett a kereslet az olcsóbb mobilklímák iránt, melyből idén öt hónap alatt több mint kétszáz fogyott 85 ezer forintos átlagáron.

Szerelői tapasztalat

A Haszon.hu által megkérdezett, klímaberendezések értékesítésével, beszerelésével és karbantartásával foglalkozó szakember is hasonló mértékű kereslet-növekedésről számolt be. Mint mondta, a hűvösebb hónapokban is megnőtt a szerkezetekre az igény, hiszen egyre gyakrabban rendelnek tőle olyan készüléket, amelyekkel a gázfűtést kívánják kiváltani az ügyfelei.

Az ősztől tavaszig terjedő időszakban jellemzően 4-5 napos határidővel el tudta vállalni a légkondicionálók beszerzését és beszerelését a közelmúltban, a legmelegebb hónapokban azonban 60 nap nála a várakozási idő.


The Conversation

Ne hagyd ki!