Hamarosan kezdődhet a projekt
Fotó: Shutterstock

Új gázvezeték erősítheti Magyarország ellátásbiztonságát

A gázszállítási infrastruktúrája fejlesztése után a gázexportját is növelné Horvátország. A projektben Magyarország is érintett. Rajtunk keresztül is juthat az adriai országból a földgáz Ausztriába és Németországba.


Bővülhetnek a gázimportálási lehetőségeink

Másfél éven belül nagyjából megnégyszerezné a krki LNG-terminálja kapacitását Horvátország. Emellett új gázvezetékeket építene Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia felé. Hazánknak már van hosszútávú gázszállítási szerződése Zágrábbal, azonban Ausztria és Németország is érdeklődik a horvát gáz iránt – írja a híradó.hu.

Horvátország két lehetőséggel számol. Vagy az eredetileg tervezett évi 15 milliárd köbméter kapacitású szárazföldi LNG terminálját építi meg, vagy 9,6 milliárd köbméter kapacitásig bővíti a meglévő úszó terminálját. A beruházás végével akár négyszer-ötször több cseppfolyósított földgázt fogadhat az adriai országba évente, mint amennyire szüksége lesz, így bőven juthat exportra is. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kifejtette, hogy hozzájárulnának a fejlesztéssel a szomszédos országok energiabiztonságához is.

Jelentős infrastrukturális fejlesztések a gázszállításért Németországban is

A horvátok előtt pozitív példa lehet, hogy nagyon hamar megépítették az alsó-szászországi Wilhelmshafenben azt a különleges mólót (a csatlakozó infrastruktúrával együtt), ahol ki fognak alakítani egy úszó terminált, ami LNG fogadására lesz képes. Az LNG-terminál gyakorlatilag egy speciális hajó, amely visszaalakítja gázzá az Északi-tengeren tankerhajókon beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányokat, majd a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálja. A terminál decemberben érkezhet, az első tankereket pedig januárban fogadhatja a kikötő. A mostani beruházást hat hasonló fogja kövezni az országban.

Németország Európa legnagyobb gázfogyasztója. Korábban a gázfalhasználása mintegy felét oroszországi forrásokból fedezte. Azonban az ukrajnai háború kitörése után bizonytalanná vált az ország keleti gázellátása, ezért új alternatívák után nézett. Az egyik ilyen lehetősége a cseppfolyósított földgáz.

Már korábban elkészült az oroszországi Viborgot a németországi Greifswalddal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték, azonban az üzembe helyezését a német kormány felfüggesztette. A két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával a szeptember volt az első olyan hónap 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Jelenleg teljes a németországi gáztározók feltöltöttsége, azaz a gázellátás a télre biztosított, de a cseppfolyósított földgáznak fontos szerepe lesz a jövőben. A következő teleken az ország gázenergiaellátásának legfontosabb oszlopát jelentheti a szakértők szerint. Az első számú LNG-beszerzési forrásuk eddig az Egyesült Államok volt, de a jövőben megnőhet Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Malajzia szerepe is a német LNG-kereskedelemben.

Ne hagyd ki!