Nem igazán kalkulálnak a jövőben az orosz gázszállítással a németek
Fotó: Shutterstock

Komoly lépés Németországtól a gázellátás biztosításáért

Rendkívül gyorsan megépült Németország első LNG-terminálja, melyet hamarosan hat másik követhet. Az ország az Unió legnagyobb gázfogyasztója. A cseppfolyósított földgázzal (LNG) biztosítanák a gázellátásukat azután, hogy leváltak az orosz forrásokról.


Jelentős infrastrukturális fejlesztések a gázszállításért Németországban

Nagyon hamar megépítettek az alsó-szászországi Wilhelmshafenben azt a különleges mólót (a csatlakozó infrastruktúrával együtt), ahol ki fognak alakítani egy úszó terminált, ami LNG fogadására lesz képes. Az LNG-terminál gyakorlatilag egy speciális hajó, amely visszaalakítja gázzá az Északi-tengeren tankerhajókon beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányokat, majd a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálja. A terminál decemberben érkezhet, az első tankereket pedig januárban fogadhatja a kikötő. A mostani beruházást hat hasonló fogja kövezni az országban.

Németország Európa legnagyobb gázfogyasztója. Korábban a gázfalhasználása mintegy felét oroszországi forrásokból fedezte. Azonban az ukrajnai háború kitörése után bizonytalanná vált az ország keleti gázellátása, ezért új alternatívák után nézett. Az egyik ilyen lehetősége az LNG.

Már korábban elkészült az oroszországi Viborgot a németországi Greifswalddal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték, azonban az üzembe helyezését a német kormány felfüggesztette. A két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával a szeptember volt az első olyan hónap 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból – jegyzi meg az Infostart.

Jelenleg teljes a németországi gáztározók feltöltöttsége, azaz a gázellátás a télre biztosított, de a cseppfolyósított földgáznak fontos szerepe lesz a jövőben. A következő teleken az ország gázenergiaellátásának legfontosabb oszlopát jelentheti a szakértők szerint. Az első számú LNG-beszerzési forrásuk eddig az Egyesült Államok volt, de a jövőben megnőhet Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Malajzia szerepe is a német LNG-kereskedelemben.

Kikötői torlódás Spanyolországban

Európa óriási mennyiségű LNG-t vásárolt az előző hónapokban az orosz gázszállítások akadozása/leállása miatt. Emiatt szeptemberben megesett, hogy körülbelül 35 hajó várakozott Spanyolország partjainál LNG-vel megrakodva. Nem tudtak kirakodni, mert nem volt elég kapacitás az cseppfolyósított földgáz gázneművé visszaalakítására.

Az ibériai ország hat LNG-terminálja kevesebb mint az ötödét fogadhatta a sorban álló hajóknak az adott héten. Azonban nemcsak újragázosító üzemekből volt kevés, hanem olyan vezetékekből is, amelyekben szállítani lehetne a terminálokkal rendelkező országokból a gázt más uniós államokba. Egyébként Spanyolország rendelkezik a legnagyobb kapacitásokkal az Európai Unióban: övé a teljes LNG 33, az LNG-tárolók 44 százaléka.

Ne hagyd ki!