LNG-szállító hajó a tengeren

Energiacégek és energiakereskedők hatalmas profitokat zsebelnek be az amerikai gáz európai értékesítéséből, miután a kontinensen az egekbe szöktek a gázárak. Egyetlen szállítmányon akár 200 millió dolláros haszon is lehet, vélik iparági szakértők.


Idén megugrott az Atlanti-óceánon át zajló amerikai földgázexport, miután az európai országoknak az orosz gázszállítás csökkentése miatt más módot kell találniuk a gáztározók téli feltöltésére - írja az Insider.

Őrület

Nem haszonkulcsról beszélünk, hanem szorzóról, tiszta őrület

– mondta Laurent Segalen befektetési bankár, aki főként energiában utazik.

Segalen számításai szerint a gázkereskedő amerikai cégek felpakolnak egy hajót, átküldik az Atlanti-óceánon,

ez kijön körülbelül 60 millió dollárból. Európában pedig megadnak érte 275 milliót.

Azok a vevők, akik még az európai gázárak legutóbbi emelkedése előtt szerződtek amerikai földgázra, ugyancsak óriási profitra tesznek szert.

Hihetetlen

Felix Booth, a Vortexa LNG-elemzőjének becslése ettől nem sokkal marad el. Ő úgy véli, hogy 150 millió dolláros lehet a haszon egyetlen szállítmányon. Bárki, aki abban a reményben tartott talonban gázt, hogy az ára megemelkedik, „hihetetlen” profitra tehet szert – tette hozzá.

Hihetetlen lehetőség van jelen pillanatban az arbitrázskereskedésre

– mondta Booth.

Nagy energiacégek, mint a francia TotalEnergies, valamint kereskedőházak, például a Trafigura és a Gunvor kulcsszereplők az amerikai földgáz vásárlásában és eladásában.

Booth azt mondta, hogy a cégek szállítják, amire a kontinensnek szüksége van, miután alacsony a gázellátottsága. Ez nem puszta profithajhászás, megvan az oka annak, hogy miért ilyen magasak az árak – tette hozzá.

Megelőzte az oroszt

Az európai gázárak mintegy 200 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben. Dollárra átszámítva a holland tőzsdén a gáz ára 62 dollár körül mozgott múlt pénteken, míg ugyanazon a napon az amerikai földgáz 8,70 dollárba került mmbtu-nként. (Egy mmbtu mintegy 26,8 köbméter földgáznak felel meg.)

Augusztusban az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 60 százalékát Európába exportálták. Tavaly ugyanebben a hónapban ez az arány mindössze 19 százalék volt.

A Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint júniusban Európába több amerikai földgáz érkezett, mint orosz.

Itt írtunk arról, hogy jól halad az európai gáztározók töltése, bár tízszer annyiba kerül, mint általában.

The Conversation

Ne hagyd ki!