Rövid idő alatt alakult át teljesen az Unió energiapiaca
Fotó: Shutterstock

Bekövetkezett a fordulat Európa gázellátásában

Az Európai Uniónak sikerült nagyjából egy év alatt teljesen átalakítania az energiapiacát. Például elérte azt, hogy immár több LNG (cseppfolyósított földgáz) érkezik az EU-ba, mint vezetékes gáz. A változást leginkább az orosz energiahordozóktól való függetlenedés célja hajtja.


Több LNG érkezik az EU-ba, mint vezetékes gáz

Az orosz-ukrán háború - pontosabban az orosz agresszió - arra kényszerítette az Európai Unió tagállamait tavaly, hogy új földgázbeszállítók után nézzenek. A folyamat végül azt eredményezte, hogy 2022-ben a brit Energia Intézet (EI) adatai szerint összességében több cseppfolyósított földgáz érkezett a kontinensre, mint vezetékes gáz, amire korábban sosem volt példa - írta a Bloomberg.

A jelentés alapján mintegy 151 milliárd köbméter volt az európai vezetékes gázimport tavaly, ami 35 százalékos visszaesést takar éves alapon. Viszont az LNG importja 2022-ben 170 milliárd köbméterre nőtt Európában, a 2021-es 108 milliárdos mennyiségről.

A VG megjegyzi, a gyors és jelentős változást az eredményezte, hogy Európa rövid idő alatt prémiumpiaccá vált, ami csábította az LNG beszállítóit. Azonban a gázpiacok volatilitása rekordmagas árakat eredményezett, ami hozzájárult az infláció megugrásához és a gazdaságok lassulásához a kontinensen.

Az ukrajnai háború egy csapásra átalakította a nemzetközi gázellátás egyensúlyát, az eltolódások pedig árválságot idéztek elő, és számos gazdaságban a megélhetési költségek az egekbe szálltak. Ebből a viharos helyzetből Európa csak most kezdett el kilábalni

- nyiltkozta Nick Wayth, az EI vezérigazgatója.

Az elmúlt hónapokban több importterminál létesült a szuperhűtött üzemanyag számára az EU-ban. A közüzemi szolgáltatók pedig megállapodásokat kötöttek arról, hogy a jövőben több LNG-t vásárolnak olyan termelőktől, mint az Egyesült Államok. Azonban mindezzel párhuzamosan nagyobb figyelmet kaptak megújuló energiaforrások is az öreg kontinensen.

Csökkent Európa kitettsége az orosz gáznak

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szektorelemzése szerint az Európai Unió az orosz földgázszállítások teljes leállásával járó hatásoknak is képes lenne ellenállni idén. Minderre az uniós földgáztározók telítettsége és a cseppfolyósított földgázból hozzáférhetővé vált mennyiség vizsgálata alapján jutottak. Megjegyzik, a sikerhez hozzájárult az enyhe tél is.

A hitelminősítő adatai szerint a gázárrobbanás több mint 10 százalékkal csökkentette az európai földgázkeresletet 2022-ben az előző évhez képest. Azonban országonként jelentős eltérések vannak az esés mennyiségében. Például Olaszországban 7, Németországban 14 százalékkal csökkent az érték.

A tanulmány alapján a csökkenés java az ipari szektorban jelentkezett. Például Magyarországon az ipar földgázigénye 47 százalékkal esett tavaly a 2019-2021-es időszak átlagához képest.

Mit tartogat a jövő?

Az elemzés arra is kitér, hogy az uniós földgázigény 15 százalékkal lehet kisebb idén, mint 2021-ben. Emellett továbbra is kulcsszerepe lesz az LNG-nek az orosz gázszállítás kiesése miatt. A Fitch véleménye az, hogy idén további 29 százalékkal nőhet Európa LNG-importja a 2022-es értékéhez viszonyítva.

Összességében 2023-ban is elégséges mennyiségű földgázzal kalkulálhat az Európai Unió, függetlenül attól, milyen lesz az időjárás a következő télen. Ennek egyik oka, hogy idén tavaszra több gáz maradt a tározókban, mint arra számítani lehetett.

Ne hagyd ki!