Tavaszra több gáz maradhat a tározókban, mint arra számítani lehetett
Fotó: Shutterstock

Nincs szüksége több orosz gázra az EU-nak idén

Friss nemzetközi tanulmányok szerint Európa túljuthatott a földgázellátási válság nehezén. Az Unió elkerülte a legrosszabb forgatókönyveket, és idén is elégséges mennyiségű földgázzal kalkulálhat, függetlenül attól, enyhe lesz-e az időjárás a következő télen.


Túl lehet Európa a földgázválság javán

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő friss szektorelemzése szerint az Európai Unió az orosz földgázszállítások teljes leállásával járó hatásoknak is képes lenne ellenállni idén. Minderre az uniós földgáztározók telítettsége és a cseppfolyósított földgázból (LNG) hozzáférhetővé vált mennyiség vizsgálata alapján jutottak. Megjegyzik, a sikerhez hozzájárult az enyhe tél is.

A hitelminősítő adatai szerint a gázárrobbanás több mint 10 százalékkal csökkentette az európai földgázkeresletet 2022-ben az előző évhez képest. Azonban országonként jelentős eltérések vannak az esés mennyiségében. Például Olaszországban 7, Németországban 14 százalékkal csökkent az érték.

A tanulmány alapján a csökkenés java az ipari szektorban jelentkezett. Például Magyarországon az ipar földgázigénye 47 százalékkal esett tavaly a 2019-2021-es időszak átlagához képest.

Mit tartogat a jövő?

Az elemzés arra is kitér, hogy az uniós földgázigény 15 százalékkal lehet kisebb idén, mint 2021-ben. Emellett továbbra is kulcsszerepe lesz az LNG-nek az orosz gázszállítás kiesése miatt. A Fitch véleménye az, hogy amíg tavaly a 2021-es adatokhoz képest 51 százalékkal 120 milliárd köbméterre nőtt az uniós LNG-import, addig idén további 29 százalékos bővülés várható a 2022-es mennyiséghez viszonyítva.

Összességében 2023-ban is elégséges mennyiségű földgázzal kalkulálhat az Európai Unió, függetlenül attól, milyen lesz az időjárás a következő télen. Ennek egyik oka, hogy idén tavaszra több gáz maradhat a tározókban, mint arra számítani lehetett.

Az MTI közleménye megjegyzi, hogy a Fitch Ratings mellett az Eurasia Group politikai-gazdasági kockázatelemző is hasonló következtetésekre jutott a friss helyzetértékelésében.

Földgázmezőt találtak a Földközi-tengeren

További európai optimizmusra adhat okot, hogy a francia TotalEnergies és az olasz Eni konzorciuma Ciprus déli partjai közelében jelentős gázmezőre bukkant az előző év végén. A cégek becslése szerint 60-70 ezer milliárd köbméter földgázt találtak a Zeus 1 fúrásnál a 6-os blokknak nevezett tengeri területen. Viszonyításként: összesen körülbelül 400 milliárd köbméter gázt fogyasztanak az Európai Unió tagállamai éves szinten, melyből mintegy 150 milliárd köbméter érkezett eddig az oroszoktól.

A kitermelés megkezdésére nagyjából egy évet kell várni, azonban a felfedezés addig is erősítheti az uniós reményeket abban, hogy mielőbb leválhatnak az orosz földgázról.

A Ciprus déli partvidékét szegélyező területen évek óta zajlanak tesztfúrások. A feltárási programot hevesen bírálja Törökország, különösen mióta 2011-ben először találtak gázt arrafelé. Ráadásul Isztambul megszállva tartja a sziget északi harmadát.

Nem a decemberi volt az egyetlen jó hír az ottani fúrásokról tavaly. Augusztusban is felfedeztek egy nagy gázmezőt az említett területen. Abban a mezőben nagyjából 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgáz rejtőzhet.

Ne hagyd ki!