Nem a mostani az egyetlen jó hír idén az ottani fúrásokról
Fotó: Shutterstock

Jelentős földgázmezőt találtak uniós partok közelében

Tovább erősödhet az Európai Unió reménye abban, hogy sikerül elszakadnia az orosz földgáztól: újabb jelentős földgázmezőt találtak Ciprus partjainál.


Földgázmezőt találtak a Földközi-tengeren

A francia TotalEnergies és az olasz Eni konzorciuma Ciprus déli partjai közelében bukkant jelentős gázmezőre. A cégek becslése szerint 60-70 ezer milliárd köbméter földgázt találtak a Zeus 1 fúrásnál a 6-os blokknak nevezett tengeri területen. Az Index viszonyításként megjegyzi: összesen körülbelül 400 milliárd köbméter gázt fogyasztanak az Európai Unió tagállamai éves szinten, melyből mintegy 150 milliárd köbméter érkezett eddig az oroszoktól.

A kitermelés megkezdésére nagyjából egy évet kell várni, azonban a felfedezés addig is erősítheti az uniós reményeket abban, hogy mielőbb leválhatnak az orosz földgázról.

A Ciprus déli partvidékét szegélyező területen évek óta zajlanak tesztfúrások. A feltárási programot hevesen bírálja Törökország, különösen mióta 2011-ben először találtak gázt arrafelé. Ráadásul Isztambul megszállva tartja a sziget északi harmadát.

Nem a mostani volt az egyetlen jó hír az ottani fúrásokról az idén. Augusztusban is felfedeztek egy nagy gázmezőt az említett területen. Abban a mezőben nagyjából 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgáz rejtőzhet.

Elszállt az LNG ára Európában

Európának igen nagy szüksége lenne újabb, közeli gázforrásokra a közeljövőben. Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője beszélt arról a napokban, hogy a gázárak megközelítették a 350 euró/megawattórás szintet a gáztőzsdén augusztusban. Ez leginkább az ukrajnai háború hatásainak tudható be. Azon belül is annak, hogy sem az Északi Áramlat 1, sem a Testvériség, sem pedig a Jamal vezetéken nem érkezett gáz Európába, ezért LNG-beszerzésre álltak át az országok.

A legfőbb exportőr az Egyesült Államok volt, az októberi európai import duplája volt az előző évinek. Növekedett a beszállítás Katarból, Egyiptomból, Norvégiából, Peruból és Angolából is

- tájékoztatott az elemző.

Óriási különbségek a gázárakban

Az LNG negyedéves átlagára az Egyesült Államokban 8 dollár (7,6 euró) volt. Ugyanez Európában a szállítás után 60 dollár (57 euró) körül alakult, vagyis itt 7,5-ször annyiba került.

Sárdi Gergő elmondta, hogy 2020 nyarán nagyjából egy szinten volt az amerikai és az európai gázár, aztán kezdődött a drágulás az öreg kontinensen. De az igazi árrobbanás azután jött, hogy az oroszok több mint másfél évvel később megtámadták Ukrajnát.

Ez a változás főképpen annak köszönhető, hogy az eddigi olcsón beszerzett orosz gázt Európa már nem kapja az ukrán–orosz háború következtében, emiatt máshonnan szükséges megvásárolni a gázellátás fenntartásához szükséges mennyiséget. Itt igazából keresleti-kínálati viszonyokról van szó, és már a koronavírus kezdeti időszakában elkezdődött ez kijönni, de az ukrán–orosz háborúnál látható az igazi ugrás a két kontinens árai között

- tette hozzá a szakértő.

Sárdi arra számít, hogy az LNG a következő öt évben dominálni fog az öreg kontinensen. Azonban terjed a zöld energia használata, ezért később visszaszorulhatnak a cseppfolyós földgázbeszerzések.


Ne hagyd ki!