2020 óta távolodnak egymástól a két kontinens gázárai
Fotó: Shutterstock

Ennyivel fizet többet a gázért Európa, mint Amerika

Elszállt a cseppfolyósított földgáz (LNG) ára Európában. Sokszorosába kerül, mint Amerikában. A szakértő elmondta, hogy a drágulás a koronavírus-járvány alatt kezdődött, azonban az ukrajnai háború adott neki igazán nagy lökést.


Elszállt az LNG ára Európában

Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője arról beszélt az InfoRádióban, hogy a gázárak megközelítették a 350 euró/megawattórás szintet a gáztőzsdén augusztusban. Ez leginkább az ukrajnai háború hatásainak tudható be. Azon belül is annak, hogy sem az Északi Áramlat 1, sem a Testvériség, sem pedig a Jamal vezetéken nem érkezett gáz Európába, ezért LNG-beszerzésre álltak át az országok.

A legfőbb exportőr az Egyesült Államok volt, az októberi európai import duplája volt az előző évinek. Növekedett a beszállítás Katarból, Egyiptomból, Norvégiából, Peruból és Angolából is

- tájékoztatott az elemző.

Óriási különbségek a gázárakban

Az LNG negyedéves átlagára az Egyesült Államokban 8 dollár (7,6 euró) volt. Ugyanez Európában a szállítás után 60 dollár (57 euró) körül alakult, vagyis itt 7,5-ször annyiba került.

Sárdi Gergő elmondta, hogy az öreg kontinensen a holland gáztőzsde a meghatározó, ahol jelenleg 131 euró/megawattóra környékén mozog a gázár. Viszont átszámolva körülbelül 33 euró/megawattóra jelenleg az árszint Amerikában. 2020 nyarán nagyjából egy árban volt a kettő, aztán kezdődött a drágulás Európában. De az igazi árrobbanás azután jött, hogy az oroszok több mint másfél évvel később megtámadták Ukrajnát.

Ez a változás főképpen annak köszönhető, hogy az eddigi olcsón beszerzett orosz gázt Európa már nem kapja az ukrán–orosz háború következtében, emiatt máshonnan szükséges megvásárolni a gázellátás fenntartásához szükséges mennyiséget. Itt igazából keresleti-kínálati viszonyokról van szó, és már a koronavírus kezdeti időszakában elkezdődött ez kijönni, de az ukrán–orosz háborúnál látható az igazi ugrás a két kontinens árai között

- tette hozzá a szakértő.

Sárdi arra számít, hogy az LNG a következő öt évben dominálni fog az öreg kontinensen. Azonban terjed a zöld energia használata, ezért később visszaszorulhatnak a cseppfolyós földgázbeszerzések.

Bővülhetnek a gázimportálási lehetőségeink

Arról is felröppent a hír a napokban, hogy másfél éven belül nagyjából megnégyszerezné a krki LNG-terminálja kapacitását Horvátország. Emellett új gázvezetékeket építene Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia felé. Hazánknak már van hosszútávú gázszállítási szerződése Zágrábbal, azonban Ausztria és Németország is érdeklődik a horvát gáz iránt.

Horvátország két lehetőséggel számol. Vagy az eredetileg tervezett évi 15 milliárd köbméter kapacitású szárazföldi LNG terminálját építi meg, vagy 9,6 milliárd köbméter kapacitásig bővíti a meglévő úszó terminálját. A beruházás végével akár négyszer-ötször több cseppfolyósított földgázt fogadhat az adriai országba évente, mint amennyire szüksége lesz, így bőven juthat exportra is. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kifejtette, hogy hozzájárulnának a fejlesztéssel a szomszédos országok energiabiztonságához is.


Ne hagyd ki!