Európa elszámolhatta magát az LNG-vel
Fotó: Shutterstock

Ráfizethet Európa a túltolt LNG-fejlesztésekre

Főleg a megújuló energia felhasználásának erősödése teheti feleslegessé a hatalmas költséggel, rohamtempóban megépített terminálok egy részét a kontinensen.


Európa 2022-ben cseppfolyós földgázzal (LNG) pótolta az orosz gáz elapadása miatti hiányt, tavaly nyáron és ősszel gőzerővel épültek az LNG-terminálok. A Bloomberg hírügynökség elemzése szerint ugyanakkor 2030 után ezek munka nélkül maradhatnak, mert a gázfogyasztást szerte a kontinensen visszaszorítja a megújuló energia.

Ha az összes tervezett terminál megépül – Róma a negyedik létesítmény kiépítéséről döntött, a németországi Rügen szigetén is új építésébe kezdhetnek, s Észtországban és Görögországban is készülnek beruházások –, akkor 2030-ra akár évi 250 milliárd köbméter kihasználatlan LNG-kapacitás keletkezhet az EU-ban (ez a 2021-es teljes gázigény több mint fele). A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az unió addigra a megújuló energiaforrások révén 45 százalékkal csökkentheti gázfelhasználását.

Áprilisban ráadásul túlkínálat alakult ki a globális földgázpiacon, ami Európában és Ázsiában is alacsonyabb gázárakat eredményezett. Az enyhe téli időjárás és a gázfogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítések hatására mindkét kontinens gázkészletei az ezen időszakban szokásosnál nagyobbak. Emiatt a cseppfolyósított földgázzal megtöltött tartályhajóknak gyakrabban kell küzdeniük a kikötői helyekért, így akár hetekig a tengeren vesztegelnek.

The Conversation

Ne hagyd ki!