Nem kell a szállítmányuk: heteket vesztegelhetnek a tengeren a megtöltött LNG-tankerek
Fotó: Shutterstock

Elszámolhatta magát Európa az LNG-vel

Az európai és az ázsiai gázpiacokon is túlkínálat alakult ki cseppfolyósított földgázból (LNG). Az LNG piaci ára emiatt hetek óta meglehetősen alacsony, és nem is várható egyhamar a számottevő emelkedés.


Túlkínálat van LNG-ből Európában

Túlkínálat alakult ki a globális földgázpiacon, ami Európában és Ázsiában is alacsonyabb gázárakat eredményezett. Az enyhe téli időjárás és a gázfogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítések hatására mindkét kontinens gázkészletei az ezen időszakban szokásosnál nagyobbak. Emiatt a cseppfolyósított földgázzal megtöltött tartályhajóknak gyakrabban kell küzdeniük a kikötői helyekért, így akár hetekig a tengeren vesztegelnek - írja a Bloomberg.

A szokásosnál nagyobb készletek miatt idén a tárolók újratöltése már augusztusban befejeződhet az öreg kontinensen. Ráadásul jellemzően a harmadik negyedév elején kezdenek az importőrök felkészülni a télre, ami ismét felerősítheti a versenyt az LNG piacán. Azonban a Portfolio megjegyzi, egy nyári, szélsőségesen meleg, aszályos időszak fellendítheti a fogyasztást is.

A túlkínálat miatt a gázárak Európa és Ázsia piacain idén nagyot zuhantak, de továbbra is az elmúlt tíz év átlaga felett vannak. Február vége óta tartósan 50 euró/megawattóra alatt vannak a holland TTF gáztőzsdén a fronthavi jegyzések. Azonban a kínálati piac akkor is megszűnhet, ha az olcsóbb gáz további keresletet gerjeszt.

​Óriási német LNG-beruházás

Egyébként Németország energetikai biztonsága miatt nagyon hamar megépítették az alsó-szászországi Wilhelmshafenben azt a különleges mólót (a csatlakozó infrastruktúrával együtt), ahol kialakítanak egy úszó terminált, ami LNG fogadására lesz képes. Az LNG-terminál gyakorlatilag egy speciális hajó, amely visszaalakítja gázzá az Északi-tengeren tankerhajókon beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányokat, majd a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálja a földgázt.

Négy helyszínen hat telep épül, amelyek az év végén kezdték meg a munkát. Ha elkészülnek, évente 27 ezer milliárd köbméter LNG feldolgozására lesznek alkalmasak. Ezek közül ötöt a kormány bérel.

Azonban Markus Krebber, az ország vezető közműszolgáltatója, az RWE vezérigazgatója azt nyilatkozta márciusban, elképzelhető, hogy Németország nem fogja teljesen kihasználni a kiépítés alatt lévő infrastruktúrát. Viszont az importkapacitás megléte kulcsfontosságú lehet, hogy elkerüljék a jövőben az esetleges gázellátási gondokat.

Egyetért a szakemberrel a norvég energetikai óriás, az Equinor vezérigazgatója, Anders Opedal. Szerinte küzdelmes lesz a következő két tél a kiesett orosz források pótlásában, miután a kínai kereslet vissza fog térni a földgázpiacra.

Drágább lesz

Ráadásul a hivatalos német jelentés szerint az LNG-infrastruktúra kiépítése jóval drágább lesz az eredetileg tervezettnél, és meghaladja a Bundestag által a 2022–2038-as időszakra jóváhagyott 9,8 milliárd eurót (nagyjából 3700 milliárd forintot).

Németország Európa legnagyobb gázfogyasztója. Korábban a gázfalhasználása mintegy felét oroszországi forrásokból fedezte. Azonban az ukrajnai háború kitörése után fokozatosan szűnt meg az ország keleti gázellátása, ezért új alternatívák után néztek. Az egyik ilyen lehetősége a cseppfolyósított földgáz. Eddig az első számú LNG-beszerzési forrásuk az Egyesült Államok volt, de a jövőben megnőhet Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Malajzia szerepe is a német LNG-kereskedelemben.

Ne hagyd ki!