3700 milliárd forintnak megfelelő euró sem elég a terveikre
Fotó: Shutterstock

Elszámolták magukat németek! Ráfizetnek az LNG-re?

Túllőhettek a célon az LNG-infrastruktúra kiépítésében a németek. Sokkal drágább lesz a beruházás, mint arra számítottak. Ráadásul a struktúra egy része kihasználatlan maradhat.


Óriási német LNG-beruházás

Németország energetikai biztonsága miatt nagyon hamar megépítették az alsó-szászországi Wilhelmshafenben azt a különleges mólót (a csatlakozó infrastruktúrával együtt), ahol kialakítanak egy úszó terminált, ami LNG (cseppfolyósított földgáz) fogadására lesz képes. Az LNG-terminál gyakorlatilag egy speciális hajó, amely visszaalakítja gázzá az Északi-tengeren tankerhajókon beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányokat, majd a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálja a földgázt.

Négy helyszínen hat telep épül, amelyek az év végén kezdik meg a munkát, és évente 27 ezer milliárd köbméter LNG feldolgozására lesznek alkalmasak. Ezek közül ötöt a kormány bérel.

Lehet túllőttek a célon a németek

Azonban Markus Krebber, az ország vezető közműszolgáltatója, az RWE vezérigazgatója azt nyilatkozta a napokban, elképzelhető, hogy Németország nem fogja teljesen kihasználni a kiépítés alatt lévő infrastruktúrát. Viszont az importkapacitás megléte kulcsfontosságú lehet, hogy elkerüljék a jövőben az esetleges gázellátási gondokat.

Egyetért a szakemberrel a norvég energetikai óriás, az Equinor vezérigazgatója, Anders Opedal. Szerinte küzdelmes lesz a következő két tél a kiesett orosz források pótlásában, miután a kínai kereslet vissza fog térni a földgázpiacra – írja a Reuters.

Drágább lesz

A VG megjegyzi, a RWE vezérigazgatója azokra a felvetésekre reagált, melyek szerint Berlin túllőtt a célon az LNG-vel. Rekordidő alatt túl sok úszótárolót és újragázosítót építenek fel a tengerparton az LNG fogadására.

Ráadásul a hivatalos német jelentés szerint az LNG-infrastruktúra kiépítése jóval drágább lesz az eredetileg tervezettnél, és meghaladja a Bundestag által a 2022–2038-as időszakra jóváhagyott 9,8 milliárd eurót (nagyjából 3700 milliárd forintot).

Németország Európa legnagyobb gázfogyasztója. Korábban a gázfalhasználása mintegy felét oroszországi forrásokból fedezte. Azonban az ukrajnai háború kitörése után fokozatosan szűnt meg az ország keleti gázellátása, ezért új alternatívák után néztek. Az egyik ilyen lehetősége a cseppfolyósított földgáz. Eddig az első számú LNG-beszerzési forrásuk az Egyesült Államok volt, de a jövőben megnőhet Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Malajzia szerepe is a német LNG-kereskedelemben.

Ne hagyd ki!