Kilőttek a gázárak hétfőn
Fotó: Shutterstock

Nem indult el Európába az orosz gáz, kilőttek az árak


Megérezte az irányadó TTF holland gáztőzsde a hétvégi huzavonát.


Percekkel a kereskedés 8 órai indítása után a legközelebbi, októberi határidőre 1 megawattóra jegyzése 279 euróra emelkedett, majd 255,35 euróra korrigált harminc perc múlva, ami azonban így is 18,5 százalékos növekedés a pénteki záróértékéhez képest.

A drágulást a Gazprom orosz cég azon bejelentése váltotta ki, hogy az Északi Áramlat-1, az Európát döntő részben ellátó gázvezeték, amelyet korábban ütemezett karbantartás miatt három napra leállítottak, olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra.

Az orosz gázóriás szerint ezeket a hibákat csak egy kanadai üzemben lehetne kijavítani. Ugyanakkor Alekszej Miller, a Gazprom elnöke az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta a hétvégén, hogy az Északi Áramlat turbináinak gyári javítása a szankciók miatt nem lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország azért növeli az Európára kifejtett nyomást – és azért zárta el a gázszállítást is az Északi Áramlat 1. vezetéken – mert azt akarja, hogy a földrész lakói ne élhessék tovább normális életüket. A turbina gyártója, a Siemens közleménye szerint az olajszivárgás műszakilag nem indokolja a gázvezeték leállítását. „Az ilyen szivárgások általában nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás" – áll a nyilatkozatban, amely szerint eddig az ilyen meghibásodások nem vezetettek a gázszállítás leállításához. A Siemens azt is hangsúlyozta, az orosz fél nem kérte fel őket a karbantartási munkálatok elvégzésére.


Ne hagyd ki!