Rajz gázcsap orosz és uniós zászló ember elzárja
Kép. Shutterstock

Ennyivel kell csökkenteni a fogyasztást, ha nem jön orosz gáz

Európának fel kell készülnie arra, hogy 30 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást, ha Oroszország teljesen beszünteti a szállítást – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője.


Faith Birol a Bloombergnek elmondta: az egyes országok most töltenék fel gázkészleteiket télre, de készen kell állniuk a legrosszabb forgatókönyvre is.

Télre kell a gáz

Az időzítéstől függően előfordulhat, hogy az orosz szállítás teljes beszüntetése miatt az átlagosnál jóval kevesebb gázt sikerül betárazni télre. Ez az Európai Uniót igencsak kiszolgáltatott helyzetbe hozná – vélekedett Birol.

A jelenlegi helyzetben nem zárom ki, hogy Moszkva nullára csökkenti az Európába irányuló gázexportot

– tette hozzá.

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint a fogyasztást egyaránt csökkenteni kellene az ipari felhasználók és a háztartások körében, hogy a megfelelő mennyiséget félre lehessen tenni télre.

Jelenleg az Európai Unió gázkészleteinek töltése a megfelelő ütemben halad ahhoz, hogy elérje a 90 százalékos célkapacitást november elsejére. Ha azonban nem jön több gáz, a töltöttség csupán 75 százalékos lehet.

A németek már léptek

Oroszország máris csökkentette az Európába exportált gáz mennyiségét: az Északi Áramlaton át 60 százalékkal kevesebb fosszilis energiahordozó érkezik.

Birol arra is figyelmeztetett, hogy az orosz gáz teljes hiánya jelentősen megemelné a gázárakat. Az európai árszint máris megtriplázódott az egy évvel ezelőttihez képest, miután a Nyugat és az Unió az ukrajnai orosz invázió miatt csökkenteni próbálja az orosz gáztól való függését.

A múlt héten a német gazdasági miniszter, Robert Habeck bejelentette, hogy az országban életbe léptetik a gázellátás riasztási fokozatát. Ez azt jelzi, hogy a vállalati és lakossági felhasználóknak csökkenteniük kell a gázfogyasztást, és a kormány hosszú távon készlethiányra számít.

A német vészhelyzeti terv háromlépcsős, Berlin most a második fokozatnál tart. A harmadik, és egyben utolsó szint a vészhelyzeti fokozat.

Itt írtunk arról, hogy Birol szerint az orosz gáz Európába jutó mennyiségének csökkentése stratégiai lépés volt.

Itt pedig arról, hogy a Gazprom vezetője arra figyelmeztetett: nem játszanak mások szabályai szerint.

Ne hagyd ki!