Az Airbus H225M harci helikopternek 2500 literes üzemanyagtartálya van

Fotó: Airbus

Fotókon az új magyar harci helikopter, mutatjuk

A napokban megkezdődött a Magyar Honvédség legújabb helikoptereinek gyártása.Tizenhat darab készül

Akár huszonnyolc katonát képes szállítani

Fotó: Airbus

A Magyar Honvédség legújabb helikoptereit 2018-ban rendelte meg a magyar állam, az összeszerelésük Marignane-ben a napokban kezdődött meg. A francia gyárban tizenhat darab H225M típusú, közepes méretű katonai szállító helikoptert gyártanak. A helikoptert a világ számos hadserege alkalmazza, a francia légierőnél 2006 óta áll rendszerben. A gép Afganisztánban bizonyított igazán, ahol a földrajzi és éghajlati adottság komoly próbára tették a forgószárnyasokat.

Többfunkciós helikopter

Több mint 6000 méteren is tud repülni

Fotó: Airbus

Bár pontos információk még nem állnak rendelkezésre arról, hogy a Magyar Honvédség milyen fegyverzettel fogja ellátni, egyaránt kezelhet géppuskát, gépágyút, vagy akár lézerirányítású, levegő-föld rakétákat. Mivel többfunkciós harci gépről van szó, kutató, kísérő, szállító vagy éppen mentő feladatokra ugyanúgy lehet használni majd, mint csapatszállításra, vagy adott esetben tűztámogatásra és védekezésre.

Extrákkal gyártják

Végsebessége 324 km/óra

Fotó: Airbus

A helikopterek végleges tervei még csak 85 százalékban készültek el, de összeszerelésük már zajlik. Ez azt jelenti, hogy a tervezés maradék 15 százaléka már a gépek végső felszereléséről szól, azokról, amelyek majd egyedivé teszik őket, de amelyek nélkül el lehetett kezdeni a gyártást. A vételárról egyelőre nincs információ, de Kuvait - egy csomag részeként - 30 darab H225M-es vásárolt 1 milliárd euróért az Airbustól 2016-ban.

Gyulán épül a magyar gyár

Tömege 11 tonna

Fotó: Airbus

Ide tartozik, hogy tavaly decemberben megkezdték a gyulai Airbus gyár építését. A tavaly júliusban létrejött Airbus Helicopters Hungary Kft. vegyesvállalatban a magyar államnak 30 százalékos tulajdonrésze van. A gyár az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyárt precíziós alkatrészeket. Illetve hamarosan egy összeurópai katonai helikopterfejlesztési projektbe kapcsolódik be Magyarország, melynek célja egy teljesen újfajta forgószárnyas-család létrehozása, mondta a gyulai gyár bokrétaünnepségén Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!