Az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a helyezésekért járó díjazás nem változott, az aranyérmes csapat kétszázmilliót kap. Az összdíjazás azonban 6,6-ról 12 milliárdra nő. Az NB II.-ben is 4,8 milliárd forintra emelkedik a pénzdíj.


A 12 milliárd forintra emelt összdíjazás – amelybe a tévés közvetítésekért járó összegektől kezdve számos más tétel is beletartozik – már tekintélyes összeg a magyar klubok életében. Az összehasonlítás kedvéért: A német Transfermarkt szakoldal gyűjtése szerint a címvédő Ferencváros keretének összértéke 34,58 millió euró, azaz 12,4 milliárd forint. A legdrágább játékos a Fradi albán támadója, Myrto Uzuni, akinek az értékét 3 millió euróra tartja a szaklap.

Piaci alapon is menne?

A magyar labdarúgásban forgó 50 milliárd forint 30 százaléka érkezik a piacról, 70 százaléka viszont közpénz. Ez volt a tendencia az elmúlt tíz évben, de ez már nem tartható fenn sokáig. Az viszont kérdés, hogy ezek a források honnan állnak majd rendelkezésre a jövőben

– mondta a VG-nek Muszbek Mihály sportközgazdász.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy a Ferencvároson kívül valóságos piaci pénzt termelő klub nincs Magyarországon, olyan pedig, amely saját maga állítana elő értéket, azaz a kinevelt játékosokat el tudná adni, egyetlenegy sincs. Véleménye szerint bajnokság stabil hátterének érdekében az akadémiai rendszereket is újra kellene gondolni, mert ma egy klubnál 200 fiatal játékosból jó, ha 10 százalék lesz felnőtt focista.

  Nálunk is jön a VAR

Az idei évtől jókora változás az NB I.-ben, hogy bevezetik a videóbírót, azaz a VAR-rendszert, amelynek költsége mérkőzésenként 1–1,5 millió forint között alakul, ezt a rendező egyesületek állják – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség a vg.hu-val.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Túl sok a THC az itthon kapható bio kender tea egyik tételében, visszahívták

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Austin Distel on Unsplash

Jelzésértékű a MNB alacsonyabb kamatemelése

Hiába a brutális alapanyag-, és elsősorban energiadrágulás, illetve a méretes élelmiszerpiaci áremelkedés, a jegybank már lassít.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!