A magyar pezsgő lehet a hazai borászat nagy durranása
Fotó:Shutterstock

A miniszter elárulta, mi lehet a magyar borászat nagy durranása

A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége - mondta Nagy István agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián, a Fejér megyei Etyeken.


Újra rászoktunk

Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető. Nagy István szerint a jövőben az Etyek-Budai Borvidék csúcsterméke lehet a pezsgő, s az országban még teljesen ismeretlen, pezsgőre szabott eredetvédelem kialakításával ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozícionálhatják. A miniszter arról is beszélt, a magyar borászok mindig is élen jártak az innovációban, jellemzően az elsők között találták meg, hogy miként lehetséges új termékekkel a fogyasztók asztalára kerülni, illetve felismerték a megváltozott fogyasztói szokásokat, miszerint a világ egyre inkább keresi az üde, fiatalos pezsgőket. Éppen emiatt támogatja kiemelten a kormány a magyar pezsgőkészítőket, mert az ország jó hírét viszik a világba.

Járványhatás

Nagy István arról is beszélt, hogy sok kihívás érte az ágazatot az elmúlt másfél évben. A kormány a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelőket 2020 után idén is segíti, méghozzá másfél milliárd forintos támogatási keretből.

Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében, uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni termékeiket

- mondta a tárcavezető.

Rókusfalvy Pál etyeki borász, a Pezsgőkonferencia főszervezője kiemelte, hogy Etyeken Törley József kitalálta a "műfajt", majd 20 évvel ezelőtt az etyeki borászok követték és megkezdték a pezsgőkészítést egymással együttműködve. Eddig is tanultak a legjobbaktól, most pedig a hegyközség példamutató támogatásával Champagne-ból hoztak egy fiatal borászt, aki a következő 4-5 hétben a tudásával, a laboreredményekkel és mintavételezéssel segíti az etyeki borászok munkáját.


Ne hagyd ki!