Nagyot esett az építőipar teljesítménye
Fotó: Shutterstock

Apadó megrendelések, behúzta a féket a hazai építőipar

2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál, jelentette a KSH.


2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • A két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult, az épületeké 9,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,4%-kal nőtt.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 19,8, az egyéb építmények építésében 3,7%-kal nagyobb volt a termelés.
  • A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 24,2%-kal visszaesett.
  • A megkötött új szerződések volumene 32 %-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal esett vissza.
  • Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 30,6%-kal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

Az építőipari termelés 4,7%-kal csökkent.

Építőipari termelői árak:

Az építőipar ágazatain belül 2023 III. negyedévében a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben (13,9%), miközben az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában 12,2 és 12,6%-kal nőttek 2022 III. negyedévéhez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az építőipar árai 1,5%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél. (Forrás: KSH)

Ne hagyd ki!